39 weken zwanger: de laatste loodjes!
39 weken zwanger en iedereen is klaar voor de komst van jullie kindje. Je partner zal niet meer zo ver van huis gaan en altijd bereikbaar zijn. Lang leve de mobiele telefonie! Je kindje is in de 39ste zwangerschapsweek gemiddeld 49 cm lang en 3300 gram zwaar. Bij de geboorte kunnen er grote verschillen zijn in het gewicht van een baby. Maar alles tussen de 2500 en 4200 gram wordt als een gezond gewicht beschouwd. En er zijn natuurlijk altijd uitschieters, misschien weegt jouw kindje wel 4500 gram. Waarschijnlijk heeft jouw verloskundige of gynaecoloog al een schatting van het geboortegewicht gegeven. Houd in je achterhoofd dat de bevalling van een kindje van bijvoorbeeld de bovengenoemde 4500 gram minder zwaar kan zijn dan een bevalling van een kindje van 3200 gram. Gewicht zegt niets over de bevalling.
En jij, jij bent zelf ook helemaal klaar voor de komst van jullie kindje. Je bent snel moe, vergeetachtig en misschien snel geïrriteerd. Neem de tijd voor jezelf, rust zo veel mogelijk uit. De bevalling zal een hoop energie gaan kosten en de tijd daarna ook. De geïrriteerdheid kan ook voortkomen uit zenuwen. Je weet niet wat je te wachten staat, en dat kun je niet altijd naast je neer leggen.
Probeer rustig te blijven bij de gedachte aan je bevalling
Uiteindelijk moet het kind er toch uit. Het kan in deze 39ste zwangerschapsweek zijn, het kan pas na 42 weken zijn. Probeer zo rustig mogelijk te blijven bij de gedachte aan de bevalling. Hoe minder stress jij hebt, hoe makkelijker de bevalling zal zijn. Je kunt de weeën dan beter opvangen en je meer concentreren op het weg puffen van de pijn. De bevalling kan op verschillende manieren beginnen. Met weeën, veel harde buiken, het verliezen van de slijmprop of het breken van de vliezen. Spontaan breken van de vliezen kan voorkomen, maar het gebeurd niet vaak. Voor de zekerheid kun je bijvoorbeeld een vuilniszak op de stoel van je auto leggen. Zodat deze het vruchtwater opvangt, mocht het gebeuren. Wanneer je vliezen breken, zal de baby snel geboren worden. Misschien met een beetje hulp van buitenaf. Na het breken van de vliezen is de baby gevoeliger voor infecties van buitenaf. Probeer een beetje vruchtwater op te vangen voor de verloskundige of gynaecoloog. Deze kan aan het vruchtwater zien of de baby hierin gepoept heeft. Als dat het geval is, wordt de baby direct gehaald.
De meeste bevallingen beginnen toch met weeën. Hoe herken je deze? Meestal beginnen ze met lichte krampjes of steekjes. Als deze regelmatiger komen, langer duren en heftiger worden, is de kans groot dat de bevalling gaat beginnen. Dit zijn de ontsluitingsweeën. In de afgelopen zwangerschapsweek is jouw baarmoedermond weker geworden om zich voor te bereiden op de bevalling. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond open gaat staan. Bij een ontsluiting van 10 cm kan en mag de baby geboren worden. Op dat moment gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën krijgen. De verloskundige of gynaecoloog controleert de ontsluiting door met de vingers te voelen. Maar er kan een tijd overheen gaan, voordat je zover bent. Als je 6 tot 7 cm ontsluiting hebt, is er nog tijd genoeg om naar het ziekenhuis te gaan, mocht je in het ziekenhuis bevallen.
Schrik niet als de verloskundige aangeeft dat ze nog even naar huis gaat of naar een andere patiënt. De ontsluitingsweeën kunnen nu eenmaal lang nodig hebben voordat het allemaal zo ver is. De verloskundige kan dit goed inschatten. Als dit niet je eerste bevalling is en de vorige bevalling is heel snel verlopen, dan zal de verloskundige hier rekening mee houden. Je wordt eerder naar het ziekenhuis doorverwezen of de verloskundige zal bij jullie blijven en niet meer weg gaan. Het kan ook zijn dat je een slijmprop verliest. Dit kan een gekke ervaring zijn, maar het hoeft niet te zeggen dat de bevalling begint. Daar kan zomaar nog een zwangerschapsweek overheen gaan.
39 weken zwanger en wispelturig?
Misschien verander je deze week van gedachte en wil je toch liever thuis bevallen in plaats van in het ziekenhuis. Na 40 weken zwanger te zijn geweest kan het zijn dat je meer vertrouwen krijgt in de bevalling en in je lichaam. Geef dit dan gewoon aan, want jij moet bevallen dus jij bent degene die bepaald waar je dat gaat doen. Uitgezonderd natuurlijk de zwangeren onder ons die om medische redenen in het ziekenhuis moeten bevallen.
Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 40.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.