38 weken zwanger

38 weken zwanger… Het is zover!

Na 38 weken zwanger te zijn geweest is het zover! Het kindje is voldragen en zal niet veel meer groeien. Alles wat het kindje nu nog aankomt is reserve voor na de bevalling. Jullie kleintje is nu gemiddeld 48 cm en 3200 gram en komt vanaf de 38ste zwangerschapsweek nog 20 tot 30 gram per dag aan. Die reserves kan de baby na de geboorte goed gebruiken. Het is normaal dat een baby na de bevalling wat afvalt. Het is voor het kindje ook een gewenning. Van een lekkere warme buik, naar een heel groot bedje in een enorme omgeving. En aan borstvoeding of flesvoeding zal de baby ook heel erg moeten wennen.

Keizersnee?

Er zijn een heleboel redenen voor het uitvoeren van een keizersnee. Dit kan zelfs nog tijdens de bevalling besloten worden. Als dat laatste het geval is, probeer je bij de keuzes van de specialisten neer te leggen. Als het kindje er eenmaal is, zul je dit misschien moeten verwerken. Praat er zoveel mogelijk over met je omgeving en schrijf het hele proces op papier. Van het begin van de weeën tot na de keizersnee. Dit zal je erg helpen met het verwerken van zo’n beslissing op het allerlaatste moment.

Soms wordt er om andere redenen een keizersnee uitgevoerd en weet je dit al een aantal zwangerschapsweken. Denk bijvoorbeeld aan een eerder keizersnee, stuitligging of dwarsligging. Dan zullen de artsen niet wachten tot de uitgerekende datum. Waarschijnlijk dat het kindje dan deze of de volgende zwangerschapsweek al “gehaald”wordt. Dit om de weeën voor te zijn. Het kan dus zomaar zo zijn dat jij op dit moment in deze zwangerschapsweek al weet wanneer en hoe laat jullie kindje geboren zal worden.

38 weken zwanger en dus nog maar 2 zwangerschapsweken verwijderd van de uitgerekende datum

In deze week ben je nog maar 2 zwangerschapsweken verwijderd van de uitgerekende datum. Misschien ben je zelfs al bevallen, die kans is in deze 38ste week van de zwangerschap heel reëel. Jij en je partner zullen nu wel heel nieuwsgierig zijn naar jullie kindje. Op wie lijkt hij of zij? Zal er al een bos haar op het hoofdje zitten? Hoe zal het voelen om straks ons eigen kindje vast te houden? Nog eventjes geduld, het schiet al op.

De meeste blanke kindjes worden geboren met blauwe ogen, donkerblauw. De kleur van de ogen zal nog enkele maanden na de geboorte blijven veranderen tot ze hun definitieve kleur behouden. Kindjes met een donkere huid worden meestal geboren met grijze of bruine ogen. Deze zullen later veranderen in een diepbruine kleur. Dat hoeft echter niet, bij een kindje met gemengd bloed kan de kleur van de ogen ook blauw, groen of grijs worden.

Wanneer je kindje al haren op het hoofdje heeft bij de bevalling, dan is dat meestal donker van kleur. Buiten de buik zullen de haartjes oplichten. De haartjes komen nu in aanraking met daglicht. Nu je toch rustig de laatste loodjes uitzit, is het leuk om eens babyfoto’s van je partner en jezelf boven water te halen. Fantaseren over jullie kleintje!

Let goed op je rug tijdens deze laatste zwangerschapsweken

In deze allerlaatste zwangerschapsweken kan het voorkomen dat je meer last heb van je rug. Vooral de onderrug moet het ontzien tijdens de laatste zwangerschapsweken. De buik wordt alsmaar groter en zwaarder, hierdoor ga jij met je rug hol lopen. Dat kan klachten veroorzaken. Tillen en sjouwen kun je maar beter door anderen laten doen. Loopt er al een ouder kindje rond, wat natuurlijk ook alle aandacht wil, til deze dan met beleid op. Zak door je knieën en gebruik je benen om weer omhoog te komen. Mocht dit nog meer klachten geven, of heb je bekkeninstabiliteit, op de bank, bed of stoel kunnen de oudere kindjes ook lekker tegen je aan komen zitten en bij je zijn. Probeer de grond te vermijden, het is daar altijd een stukje kouder en bij het opstaan kun je bepaalde spieren forceren.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 39.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.