Voller met 21 weken zwanger
Wanneer je 21 weken zwanger bent, is je baby qua lengte op of over de helft van wat hij of zij zal meten na de geboorte. Maar het gewicht is nog lang niet zo ver, de baby is deze zwangerschapsweek ongeveer 26-27 cm lang en 380 gram zwaar. De gemiddelde baby weegt bij de geboorte zo’n 3500 gram. Let wel op, dit is een gemiddelde! Vanaf de 21ste zwangerschapsweek moet de baby dus nog 9 tot 10 keer zo zwaar worden. Je zult begrijpen dat de baby vanaf deze zwangerschapsweek hard aan het werk gaat om voller te worden. Wanneer je na eenentwintig weken zwangerschap binnen een kijkje zou nemen, zou je kunnen zien dat jouw kindje gekke bekken aan het trekken is. Hiermee oefent hij of zij de gezichtsspieren.
21 weken zwanger en jouw gewicht
Nu de baby in deze zwangerschapsweek hard aan het werk is om voller te worden, zul jij ook wat meer en sneller aankomen. Gemiddeld komen zwangere vrouwen in de 21ste – 22ste zwangerschapsweek zo’n 500 gram per week aan. Natuurlijk kan dit meer of minder zijn. Het belangrijkste is dat je goed voor jezelf blijft zorgen! Zorg voor goede voeding, beweging en ontspanning. Deze zwangerschapsweken zijn een mooie tijd om er nog even tussenuit te gaan. Vanaf 30 weken zwanger vragen veel vliegmaatschappijen om een gezondheidsverklaring en na ongeveer 32 weken zwangerschap kom je meestal niet meer aan boord van een vliegtuig. Zelf moet je er ook niet aan denken om in de lucht te bevallen! Ook ben je nu nog fit, je voelt je goed, kunt je nog redelijk bewegen. Echt een mooie gelegenheid om nog eventjes van elkaar te genieten!
Kiezen voor de achternaam wanneer je 21 weken zwanger bent
Tegenwoordig is het meer regel dan uitzondering dat men niet getrouwd is wanneer er kindjes komen. De biologische vader van het kindje, is niet automatisch de wettige vader van je kind. Om de wettige ouder te worden moet jouw partner het kindje eerst erkennen bij de burgerlijke stand van jullie woonplaats. Dit kunnen jullie al in deze 21ste week van de zwangerschap regelen, dan kan er weer wat van het lijstje worden afgestreept.
Tijdens de erkenning kunnen jullie gelijk de keuze maken welke achternaam het kindje krijgt. Als je wilt dat het kindje de achternaam van jouw partner krijgt, moet je dat van te voren regelen. Wanneer je dit niet doet, krijgt het kindje bij de geboorte automatisch de achternaam van de moeder. Het is niet zo dat je deze baby de achternaam van jouw partner kan geven en het eventuele volgende kindje jouw achternaam. De keuze die nu in deze of de volgende zwangerschapsweken gemaakt wordt, blijft staan. Door de baby te erkennen heeft jouw partner niet het ouderlijke gezag over het kindje. Dit ligt standaard bij de moeder en na de geboorte kan de partner dit bij de kantonrechter aanvragen.
Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 22.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.