Als (jonge) ouder is slaaptekort waarschijnlijk een van de grootste problemen waar je mee te maken krijgt. Niet alleen ga je slaaptekort ervaren als je baby een slechte nacht heeft, vaak je slaap je de andere nachten ook minder goed dan voordat je een kindje had. Dit heeft te maken met een verhoogde alertheid gedurende nacht en ook kunnen je hersenen op sommige momenten overuren maken door alle nieuwe ervaringen nu je een kindje hebt. Daarom is het voor ouders extra belangrijk om goed te slapen!
Verzwaringsdekens kunnen je hierbij helpen. Deze zijn in eerste instantie op de markt gebracht voor mensen met klachten zoals stressgevoelens, ADHD en autisme, maar helpen uiteindelijk iedereen die een onrustiger slaper is en de kwaliteit van zijn of haar slaap wilt verbeteren. Zo ook jonge ouders!
Wat is een verzwaringsdeken?
Een verzwaringsdeken is eigenlijk hetzelfde als een normale deken, maar dan 5 tot 6 keer zwaarder. De microparels die middenin de deken zitten zorgen voor dit gewicht. Dit zijn hele kleine pareltjes die erg zwaar zijn, hierdoor kan de zware deken zwaar, maar tegelijkertijd ook dun zijn. De standaard verzwaringsdeken is ongeveer 7 tot 9 kg zwaar.
De verzwaarde deken bestaat uit 7 lagen. Door deze 7 lagen gaat de zware deken lang mee. Het gewicht van de deken zit in het midden, rondom dit gewicht zit een zachte vulling van katoen.
Buiten de lagen katoen zitten twee lagen polyester. Door de polyester lagen gaat de deken langer mee. Ondanks het gewicht gaat de zware deken door deze constructie even lang mee als een normale deken.
De buitenste lagen bestaan uit 100% biologisch katoen. Deze lagen voelen zacht aan zijn prettig om onder te slapen. Zo kun je van het gevoel van het gewicht genieten en tegelijkertijd van de zachtheid van de stof.
Hoe werkt de verzwaringsdeken?
De verzwaringsdeken drukt zachtjes op je lichaam. Deze druk wordt diepe druk stimulatie genoemd en zorgt voor een geborgen en veilig gevoel. Diepe druk stimulatie is een medische kalmeringstechniek dat bewezen bijdraagt aan sneller in slaap komen en vaster gedurende de nacht doorslapen. Het effect van de verzwaringsdeken kan worden vergeleken met het effect van het inbakeren van een baby. Als jij ervoor kiest om je baby in te bakeren, dan is dat een bewuste keuze omdat je ervan overtuigt bent dan dit beschermende gevoel jouw baby helpt om beter en rustiger te slapen. Nu kun je dit gevoel dus ook voor je zelf creëren!
Diepe druk stimulatie verlaagt de alertheid en beïnvloedt, op een kalme en zachte wijze, het zenuwstelsel. Het gewicht in de deken is gelijk verdeeld waardoor deze een gelijke druk op het lichaam uitoefent. Deze druk brengt een aantal voordelen met zich mee.
- Serotonine gelukshormoon: de deken draagt bij aan een gezond serotonine peil. Serotonine heeft onder andere invloed op de stemming, zelfvertrouwen en slaap.
- Melatonine slaaphormoon: melatonine is een product van serotonine. Een gezonde hoeveelheid melatonine draagt bij aan een goede nachtrust.
- Cortisol stresshormoon: een betere nachtrust draagt bij aan een minder constante productie van cortisol. Cortisol veroorzaakt onder andere stress en angst.
Voor wie is het?
Sensorische overprikkeling is een bekend verschijnsel in Nederland en België. Dit komt voornamelijk voor bij personen met autisme, ADHD of wanneer je een burn-out hebt. In deze gevallen krijgt het zenuwstelsel te veel prikkels binnen. Overprikkeling kan zorgen voor spanning en stress. Daarbij is het mogelijk dat je slecht kan concentreren en last hebt van een slechte nachtrust. Maar heel veel mensen hebben baat bij een goede nachtrust. En jonge ouders zijn hier een belangrijke categorie bij. Hoe zou jij je voelen als je slaapkwaliteit met 10 of 20% zou verbeteren?
Om je bij bovenstaande problemen te helpen, hebben is de zware deken ontwikkeld. De deken is geschikt voor zowel kinderen, als volwassenen. De diepe druk stimulatie zorgt voor een rustgevend effect op het zenuwstelsel. Hierdoor vermindert het stress en angst. Tevens zorgt dit ervoor dat je sneller in slaap valt en daarbij ook beter en dieper slaapt. Ook wanneer je last hebt van het Restless Legs Syndroom (RLS) of van slapeloosheid is de zware deken geschikt voor je.
Dit gezegd hebbende, niet iedereen die een zware deken gebruikt hoeft “iets te hebben”. Er zijn heel veel personen die het een hele fijne ervaring vinden om eronder te liggen. Het voelt namelijk echt aan alsof je een knuffel krijgt. Dit vermindert de stress, angst en gedachten die je eventueel hebt tijdens het in slaap vallen.
Waarom is goed slapen zo belangrijk?
Slaap is ontzettend belangrijk. Goed slapen is van invloed op onze hersenen en kan daardoor onze productiviteit en concentratie verhogen. Slapen gaat daarbij niet alleen om het aantal uur dat je slaapt, maar ook om de kwaliteit ervan. Wanneer je goed en lekker slaapt, word je vaak uitgerust wakker. Hierdoor ben je fitter en productiever.
Uit een onderzoek, uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), is gebleken dat in 2018 bijna een kwart van de Nederlanders boven de 25 jaar, last had van slaapproblemen. Het onderzoek stelt daarbij dat de slaapproblemen zorgen voor problemen bij het dagelijks functioneren. Mensen hebben hierdoor weinig concentratie, zijn vergeetachtig en/of hebben een slecht humeur.
Een verzwaringsdeken kopen
De markt van verzwaringsdekens groeit gestaag. Het is daarom ook lastig om te bepalen welke verzwaringsdeken je het beste kunt kopen. Als je een verzwaringsdeken gaat kopen, let dan in elk geval op de volgende aspecten:
- Het gewicht: verzwaarde dekens zijn verkrijgbaar in verschillende gewichtsklassen. Het is niet dat een zwaardere deken automatisch beter is. Welke gewichtsklasse voor jou het beste is, is namelijk afhankelijk van jouw eigen gewicht.
- De afmeting: een verzwaringsdeken is meestal geschikt voor één persoon. Dat betekent ook dat als je niet de standaard afmeting van een twee persoonsdekbed kunt aanhouden. Let hier dus op en meet het anders even na.
- De vulling: let er bij de vulling ook op dat deze hypo allergeen is. Ook als je geen bekende allergieën hebt, heeft dit de voorkeur.
- Het materiaal van de buitenkant: meestal is de buitenkant gemaakt van katoen. Dit ‘ademt’ beter dan synthetische materialen. Biologisch katoen is nog een stapje beter.