De liefhebber van een goed stukje rundvlees, raden we zeker aan om de wijn in het glas goed af te stemmen op het soort rund op het bord. Als je een mooie combinatie maakt tussen de twee, haal je namelijk nog veel meer uit de smaak van je gerecht.
Een heerlijk malse biefstuk, geurige runderstoof of entrecote verdient een goede robuuste rode wijn met stevige tannines en genoeg pit. Ook ribeye, tournedos of ossenstaart zijn stoere rundvleessoorten met een stevige structuur die goed hand in hand gaan met een krachtige en tanninerijke rode wijn.
Omdat de tannines van rode wijnsoorten als het ware samensmelten met de eiwitten van het vlees, wordt de wijn soepeler van smaak en creëer je de perfecte harmonie tussen de wijn en het vlees.
Om je te inspireren, hebben we bij verschillende soorten rundvlees een mooie wijnmatch voor je uitgezocht!
Rosbief
Rosbief is zacht en mals van smaak, en combineert perfect met een klassieke Bordeaux. Ook Chianti of een rode bourgogne wijn van Pinot Noir druiven zal dit stukje vlees niet misstaan: de medium body en aardse, kruidige smaken die kenmerkend zijn voor de Pinot Noir druif, schitteren naast een stukje rosbief uit de oven.
Rundergehakt
Chianti op basis van Sangiovese druiven is perfect bij gerechten met tomatensaus en gehakt in de hoofdrol. Deze Italiaanse rode wijn vormt dan ook een klassieke combinatie bij pasta’s met bolognesesaus. Chianti wijn is medium krachtig, en sluit vanwege zijn hoge zuurgraad erg goed aan bij de zuren van de tomaat.
Bij Hollandse gehaktballetjes of rundergehakt zonder tomatensaus raden we je een wijnsoort met minder aanwezige tannines aan, zoals bijvoorbeeld een soepele Merlot.
Wijn bij steak
Een gegrild of gebakken stukje rundvlees zoals picanha, biefstuk, tournedos of entrecote is stevig en vol van smaak, maar ook tegelijkertijd mals en sappig. Deze rundvleessoorten vragen om net zo’n stevige, krachtige rode wijn zoals bijvoorbeeld Carmenère of Cabernet Sauvignon met lichte houtrijping. Ook een rhone wijn met Syrah en Grenache druiven is een uitstekende partner bij een malse steak. De weelderige en verleidelijke aroma’s van donker bosfruit en sappige kersen vormen een elegante match met de sappige, rijke smaken van gebakken rundvlees.
Runderstoof
Een runderstoofpotje met kruiden en specerijen zoals kruidnagel, nootmuskaat en laurier brengt je helemaal in de winterse sferen. Perfect om de smaakpapillen mee te verwennen als het buiten koud is. De wijnsoort die je bij stoofvlees serveert moet de intense kruidige smaken van het vlees goed aankunnen, zodat de wijn niet wegvalt bij je gerecht. Kies daarom voor gemiddeld stevige rode wijnen zoals Barbera of Bordeaux en je zit zeker goed. Ook Syrah of Malbec wijnen zijn een mooie aanvulling bij runderstoofvlees vanwege de rijpe fruittonen.
Conclusie: voor ieder stukje rund is er weer een andere mooie wijnmatch, die je gerecht net even wat omhoog weet te tillen!