Worden je kinderen groter en is het tijd om de tuin zo in te richten dat ze er in alle rust kunnen spelen? Voordat je aan de invulling hiervan begint, is het verstandig om na te denken over wat je aan speeltoestellen of ander spelmateriaal in de tuin aanbrengt. Door hiervoor een ontwerp te maken, kun je, samen met de kinderen, jarenlang genieten. Bovendien weet je zo zeker dat de speelhoek precies bij de behoefte van je kinderen aansluit.
Bepaal de juiste plek voor de speelhoek
Voorafgaand aan je keuze van speelmateriaal, bedenk je waar de speelruimte precies komt. In een grote tuin is dat vaak eenvoudiger te bepalen dan in een kleinere tuin. Maar voor tuinen van alle formaten geldt dat je de speelhoek zoveel mogelijk op een schaduwrijke plek inricht. Dit kan onder een grote boom zijn of op een plek waar weinig zon komt. Het liefst is het een open ruimte waar je vanaf het terras goed zicht op hebt. Dan kun je, zeker als je kinderen nog jong zijn, vanuit je stoel goed een oogje in het zeil houden.
Maak volledig gebruik van de beschikbare ruimte
De speelruimte maak je zo groot of zo klein als je zelf wilt. Hierbij hoef je je niet te houden aan bepaalde vormen. De speelruimte kan zowel rond, vierkant of grillig van vorm zijn. Een afwijkende vorm maakt het speelser, maar het biedt ook de mogelijkheid om verschillende hoekjes te creëren. Denk aan een paadje dat leidt naar het basketbalnet aan de muur van de schuur of een onbenut stukje tuin tussen twee borders waar je een zwembadje in de zomer neerzet.
Markeer de speelruimte met gras of speciale rubbermatten. Je kinderen spelen zo op een zachte ondergrond en tegelijk is het verschil tussen speelruimte en tuin voor iedereen duidelijk.
Pas de speelattributen op de leeftijd aan
Wat voor het speelgoed binnen geldt, is tevens voor het buitenspeelgoed van toepassing. Je biedt je kinderen speelmateriaal aan dat bij de leeftijd past. Toch kun je bij het tuinontwerp al rekening houden met de ontwikkeling die je kind de komende jaren door zal maken. Dus denk bij het ontwerp na over de huidige invulling, maar ook alvast over een eventuele opvolging van het speelmateriaal. Hiermee voorkom je dat je, als je kind toe is aan iets meer dan alleen een schelpzandbak, je de tuin weer opnieuw moet aanleggen om ruimte te creëren voor een schommel of een speelhuisje.
Wat vinden de kinderen leuk?
Wat is het ideale speelmateriaal voor je kinderen om in de tuin mee te spelen? Dat hangt van een aantal zaken af. De ruimte die je hebt, speelt voor een deel een rol, maar het belangrijkste is uiteraard wat je kinderen graag doen.
Wil je kind buiten graag bewegen en heeft het veel energie? Dan is het een aanrader om een speeltoestel te kiezen waarin geklommen kan worden. Een speeltoestel met een glijbaan en schommel is eveneens favoriet van kinderen.
Niet alle kinderen houden van actieve spellen. Zij geven er de voorkeur aan rustig te spelen en dicht bij hun eigen belevingswereld te blijven. Dit doen ze bijvoorbeeld in een speelhuisje dat volledig is uitgerust is met een deurbel, een keuken en bloembakken. Daarmee kan je kind urenlang spelen in de gezonde buitenlucht.
Haal de ontdekker in je kind naar boven
Heeft je kind een nieuwsgierige aard en belangstelling voor de natuur? Om te voorkomen dat je hele tuin overhoop gehaald wordt omdat er rivieren gemaakt moeten worden, zorg je voor een veilig alternatief. Dit is een zand- en watertafel. Deze is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Denk aan een kunststof bak waarin je kind boten kan laten varen. Deze bak staat op poten, zodat je kind er heel gemakkelijk bij kan.
Spelen je kinderen graag met zand dan vul je de bak met speelzand of je kiest voor een speciale zandbak die van hout is gemaakt. Dit soort zandbakken groeien eenvoudig met je kind mee. Als je kinderen oud genoeg zijn, kun je het speelzand door tuinaarde vervangen. Zo tover je het om tot een bak waar ze zelf groenten, kruiden of fruit als aardbeien kunnen kweken.
Ook bij minder mooi weer is buiten spelen mogelijk
Het liefst heb je natuurlijk dat je kinderen zoveel mogelijk buiten spelen. Met een speelhuisje is dat eenvoudig. Want als de temperatuur goed is en er af en toe een regeldruppel valt, kan je kind toch gewoon in het speelhuisje in de tuin terecht. De kunststof of houten daken bieden voldoende bescherming en de treden zijn voorzien van een ribbelpatroon zodat ze niet uitglijden.
Met zoveel speelplezier zal je kind waarschijnlijk niet eens in de gaten hebben dat de zon niet schijnt. En mocht het wel heel mooi weer zijn, dan beschermt het dak van het speeltoestel ook nog eens tegen de zon. Voor de zandtafel kies je een uitvoering inclusief parasol, zodat je kind ook daar niet direct in het zonlicht hoeft te spelen.
Speelhuisjes en de zandbakken kunnen daarnaast tevens binnen gebruikt worden. Kies in dat geval bijvoorbeeld voor een kleiner, kunststof model dat licht van gewicht is.
Veiligheid staat voorop
Voor welk type speelgoed je ook kiest, het is natuurlijk belangrijk dat je kind veilig kan spelen. Wil je een speelhuisje voor buiten kopen? Let er dan op dat het materiaal stevig en van goede kwaliteit is. Kies bijvoorbeeld voor hout dat weerbestendig is, waarbij het hout glad afgewerkt en splintervrij is.
De speelhuisjes zijn afgestemd op bepaalde leeftijdscategorieën en ook het aantal kinderen dat er maximaal op kan spelen, is aangegeven. Zolang je deze richtlijnen aanhoudt, kunnen je kinderen veilig spelen.
Ben je zelf geen doe-het-zelver en zie je er tegenop om een speeltoestel in elkaar te zetten? Kies dan voor een speelhuis dat helemaal compleet geleverd wordt, inclusief alle benodigde schroeven en bouten. Deze speeltoestellen zijn eenvoudig te monteren, zeker als je gebruik maakt van de bijgeleverde handleiding.