Vanaf 2 augustus 2022 gaat er een nieuwe Europese regeling in voor aanstaande ouders. Ouders hebben dan naast het geboorteverlof tot het 1e levensjaar van het kind recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Deze regeling is er gekomen om ouders in het 1e levensjaar van het kind ruimte te geven om aan de nieuwe gezinssituatie te wennen. Zo kunnen ze hun nieuwe leefstijl rustig indelen en de zorgen verdelen. Wat is er precies mogelijk en wat zijn de regels? Je leest het hieronder!
Wat is betaald ouderschapsverlof?
Betaald ouderschapsverlof is verlof dat werknemers 9 weken lang kunnen opnemen verdeeld over het 1e levensjaar van het kind. Dit verlof is betaald en werknemers ontvangen 70% van hun normale loon. Dit geldt zowel voor de man áls de vrouw en dit is boven op het geboorteverlof, wat bij een vrouw 16 weken is en bij een man 6 weken. Je krijgt dus tegenwoordig in het 1e levensjaar van het kind veel tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Zo kunnen zowel de man als vrouw rustig bepalen hoe ze het kind willen verzorgen en wie welke taken krijgt. Ook krijgen ze de tijd om na te denken over wie er wanneer gaat werken en hierin een balans te vinden.
Wie heeft er recht op betaald ouderschapsverlof?
Alle werknemers die net een kind hebben gekregen hebben recht op ouderschapsverlof. Dit hoeven echter niet altijd de biologische ouders te zijn. Onder de mensen die recht hebben op ouderschapsverlof vallen:
- De moeder of vader van het kind
- De adoptieouder van het kind
- De persoon die het kind heeft erkend
- Pleegzorgouder
- Verzorger van het kind
Dat betekent dat ook de pleegzorgouders of verzorgers van het kind recht hebben op ouderschapsverlof. In bijzondere gevallen kan het natuurlijk voorkomen dat de biologische ouders niet voor het kind kunnen zorgen en dat de zorg wordt overgenomen door een naast familielid of een naaste kennis.
Hoe kun je de 9 weken ouderschapsverlof opnemen?
Als je 9 weken ouderschapsverlof wilt opnemen in het 1e levensjaar van het kind, kun je dit op meerdere manieren regelen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 1 of 2 dagen per week ouderschapsverlof op te nemen en de rest van de dagen te werken. Zo verdeel je de 9 weken over het gehele 1e levensjaar van het kind. Je kan het echter ook gewoon in een keer opnemen, waardoor je 9 weken achter elkaar vrij bent en je volledig op je gezin kan focussen.
Je merkt het al, in 2022 komen er veel meer mogelijkheden bij wat betreft het ouderschapsverlof. Zo kun jij nog meer genieten van je nieuwe gezin!