Het cliché is waar: kleine kinderen worden snel groot. Voordat je het weet gaat je baby naar de basisschool en nog een paar keer met je ogen knipperen en het is alweer tijd om een middelbare school uit te zoeken. Waar het kiezen van een basisschool een belangrijke keuze is, is het kiezen van een middelbare school een nog belangrijkere keuze. Niet alleen voor jouw kind, maar ook voor jou als ouder is het een keuze die weloverwogen gemaakt moet worden en wat veel onderzoek vereist. Maar waar let je op bij het kiezen van een middelbare school? Wij geven je alvast een aantal tips als vertrekpunt!
Onderwijsniveau
Allereerst is natuurlijk het onderwijsniveau van de middelbare school belangrijk. Het schooladvies voor je kind wordt bepaald aan de hand van de CITO toets. Het is geen bindend advies, maar wel adviserend. Twijfel jij over het onderwijsniveau van je kind? Dan is het handig om te kiezen voor een gecombineerde middelbare school waar meerdere onderwijsniveaus samenkomen.
Specifieke insteek
Los van het onderwijsniveau heeft elke school een eigen insteek. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een bepaalde geloofsovertuiging. Zo kun je specifiek kiezen voor een Christelijke middelbare school of juist openbaar. Maar er zijn ook middelbare scholen die een specifieke focus hebben op bijvoorbeeld sport of muziek. Heeft jouw kind bepaalde passies? Dan is het goed om hiernaar te kijken en om te zien wat er op dit gebied wordt aangeboden.
Extra activiteiten
Ook algemenere middelbare scholen kunnen extra activiteiten aanbieden. Deze zitten vaak op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en creativiteit. Denk hierbij weer aan sport of muziek, maar ook aan extra creatieve lessen. Daarnaast hebben sommige scholen ook de mogelijkheid voor bijles of hebben ze bijvoorbeeld extra aandacht voor kinderen met dyslexie of ADHD. Bekijk goed welke mogelijkheden er zijn en wat jij belangrijk vindt voor je kind!
Locatie
En natuurlijk speelt de locatie ook een rol! Een stukje fietsen is niet zo erg, het heeft zelfs als bijkomend voordeel dat je kind hierdoor elke dag sowieso wat beweging krijgt. Als de middelbare school echter verder weg is en het een langere fietstocht wordt voor je kind, dan is het goed om naar de route te kijken. Is het een route die je kind makkelijk alleen kan fietsen? Of zijn er bijvoorbeeld enkele gevaarlijke kruispunten? En wat als het donker is, vroeg in de ochtend of ’s avonds in de winter, geeft het je dan een veilig gevoel als je kind daar fiets? Als dat niet het geval is, dan is het goed om na te denken welke andere mogelijkheden er zijn. Bijvoorbeeld dat je kind altijd in een groepje naar school fietst.