Als (jonge) moeder komt er veel op je af. Je kindje heeft continu verzorging en aandacht nodig. Daarnaast wil je ook een leuke partner / dochter / vriendin zijn en heb je misschien ook een (fulltime) baan. Grote kans dus dat het je af en toe teveel wordt. Dit is niet erg en dit heeft iedereen wel eens. Belangrijk is wel dat het om korte periodes gaat en dat je daarna ook weer periodes krijgt die makkelijker gaan en waarbij het leven lichter aanvoelt.
Ben eens eerlijk naar jezelf
Heb jij echter teveel stress en merk je dat je in deze periodes naar de fles grijpt? Ben dan eens eerlijk na jezelf en vraag jezelf af of je soms niet teveel drinkt. En een andere belangrijke vraag is of je nog wel zonder alcohol kunt. Kun jij die fles laten staan of schenk je elke avond wel een glaasje in? En kun jij het bij een glaasje houden of drink je meteen meerdere glazen op een avond?
Heb je het gevoel dat alcohol je leven bepaalt? Voel je je afhankelijk van bier, wijn, cocktails of sterke drank? Dan heb je een alcoholverslaving. Om weer de controle over je eigen leven te krijgen, is het belangrijk om een nieuwe levensstijl te creëren. Maar je hoeft dit niet alleen te doen. Om hulp bij alcoholisme hoef je helemaal niet te schamen. Sterker nog, de kans dat je met hulp voor goed van je alcoholverslaving vanaf komt, is vele malen hoger.
Zelfhulp
Het is heel moeilijk om de strijd met alcohol alleen aan te gaan. Daarom kan het goed zijn om deel te nemen aan de zelfhulpgroepen. Voor alcohol ken je vast de Anonieme Alcoholisten. Deze groepen komen wekelijks samen en bieden elkaar steun aan door het vertellen van hun ervaringen. Zo merk je dat je helemaal niet alleen in de wereld staat. Je verhaal met lotgenoten delen, helpt je om de strijd tegen alcohol vol te houden.
Therapeut
Soms kan het nodig zijn om toch professionele hulp in te schakelen. Dit kan via thuiszorg begeleiding. Daarbij word je niet opgenomen in een psychologisch centrum, maar word je van thuis uit begeleid. Wel krijg je een vaste begeleider of therapeut die regelmatig met je in gesprek gaat. Zo pak je samen met de therapeut je alcoholverslaving aan.
Interne begeleiding
In sommige situaties is de verslaving zo sterk dat interne begeleiding nodig is. Een vrijwillige opname is dan een optie. Voor enkele weken tot maanden word je dan dag op dag gevolgd door een team van hulpverleners. Dit zijn artsen, verplegers en verzorgenden. Zij zorgen ervoor dat jij zowel individueel als in groep therapie krijgt om te stoppen met alcohol. Daarnaast worden hier ook activiteiten aangeboden die inzetten op een andere levensstijl. Denk dan bijvoorbeeld aan sportlessen.
Praat, praat, praat!
Maak je alcoholverslaving bespreekbaar. Wil je de rest van je leven minder afhankelijk zijn van de alcohol dan is het goed om anderen hiervan in te lichten. Natuurlijk hoef je niet van de daken te schreeuwen dat je in therapie gaat. Maar praat met je partner, je gezin of je vrienden over je verslaving en welke aanpak jij nodig denkt te hebben. Door het probleem te benoemen, doorbreek je vanzelf het taboe. Doe dit. Je zal merken dat je vaak op begrip van je naasten kunt rekenen. Ongetwijfeld zullen zij ook blij zijn als je minder van alcohol afhangt. Heel veel succes!