Je (eerste) zwangerschap is vaak een periode van grote blijdschap! Toch is het ook een periode dat er veel op je af komt. Met name als je voor het eerst zwanger bent, zijn er heel veel dingen die je moet weten en regelen. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook op bepaalde momenten te maken met de fysieke en mentale uitdagingen die bij de zwangerschap horen. En dan komt natuurlijk nog de bevalling er achteraan. Goed om te weten dat jij (en je partner) als kindje geboren er niet helemaal alleen voor staan; lang leve de kraamzorg namelijk! Waarschijnlijk heb je de term kraamzorg al eerder voorbij horen komen en weet je dat zij je helpen met je baby. Maar wat doet kraamzorg precies? Wie geeft kraamzorg? En zijn ze er bij de bevalling al bij? Wij leggen het je uit in dit artikel.
Wat is kraamzorg precies?
Het woord kraamzorg zegt het al; het is extra zorg die je ontvangt tijdens de kraamperiode, de periode dat je net bevallen bent. Maar wat doet een kraamverzorgende? Het doel van kraamzorg is om de eerste dagen met je nieuwe baby zo goed mogelijk te laten verlopen en jou en je kindje een goede start in het nieuwe leven te geven.
Je ontvangt deze zorg van een kraamverzorgde. Dit is een deskundig persoon die al heel veel ervaring heeft met baby’s. Ze leggen je veel dingen uit en geven tips en letten op de gezondheid van jouw baby en jou, maar zijn ook aanwezig voor praktische zaken zoals eten maken. Klein huishoudelijke taken zoals het draaien van een wasje horen hier ook bij. Een kraamverzorgster is echter geen hulp in de huishouding! De focus ligt op het ondersteunen van een goede start van moeder en kind.
Kraamzorg is er niet alleen voor de baby, de kraamverzorgende ondersteunt ook de moeder en bovendien ook de vader en eventuele broertjes en zusjes. Dit kan zowel praktische ondersteuning zijn als emotionele ondersteuning.
Wie geeft er kraamzorg?
Kraamzorg wordt gegeven door een kraamverzorgde. Hiervoor wordt een mbo-opleiding niveau 3 gevolgd die drie jaar duurt. Hierbij wordt er kennis opgedaan over onder andere medische en praktische zaken en wordt er bijvoorbeeld ook aandacht gegeven aan emotionele ondersteuning van de moeder.
Is kraamzorg verplicht?
Kraamzorg is niet verplicht. Het is je eigen keuze. Wel heb je er recht op. Bovendien is kraamzorg aan te bevelen omdat het veel toegevoegde waarde heeft. Wil je om een bepaalde reden geen gebruik maken van je kraamzorg recht? Bijvoorbeeld omdat je het te duur vindt? Dan vindt er altijd overleg plaats met de verloskundige.
Is kraamzorg bij de bevalling?
Ja, kraamzorg is er al vanaf de bevalling bij. Zowel bij een bevalling thuis, als bij een bevalling in het ziekenhuis is de kraamhulp er al tijdens de bevalling bij. Zij wordt door de verloskundige of huisarts gebeld op het moment dat het bijna gaat beginnen en zal je vanaf het moment van aankomst gaan ondersteunen.
Hoeveel uur of dagen kraamzorg?
Het aantal uren dat je kraamzorg krijgt is in 2022 minimaal 24 uur. Dit is wettelijk vastgelegd en wordt verdeeld over 8 dagen. Maximaal kun je 80 uur kraamzorg krijgen. Het standaard aantal uren kraamzorg als je borstvoeding geeft is 49 uur, geef je kunstvoeding dan is het 45 uur. Vooraf bepaal je in overleg hoeveel uur kraamzorg jij gaat krijgen.