Korte dutjes van je baby kan bij jou als ouder frustratie oproepen. je legt je baby neer om te slapen maar hij of zij slaapt overdag niet langer dan een half uur aan een stuk! Je hebt dan vaak al van alles geprobeerd om de dutjes te verlengen, alleen lijkt niets te lukken. De onzekerheid slaat dan toe, geheel begrijpelijk!
Laat me je dit alsjeblieft vertellen: je bent geen mislukkeling en je bent niet alleen! Je lieve kleine is een baby, GEEN klok. Vaak zijn de baby’s nog zo jong, dat ze nog niet eens de neurologische basis gelegd hebben om hun dutjes goed en lang te slapen. Nee, niet alles is dus ‘maakbaar’ in de wereld van slaap. Al zouden veel ouders dit wel willen. Af en toe is er een gezin met een baby die alle dutjes voorbeeldig slaapt. Maar onthoud dit: het is zeldzaam!
Korte dutjes en slaapontwikkeling
Dutjes van twee uur slapen zijn onrealistisch voor de meeste pasgeborenen; op ontwikkelingsgebied beginnen baby’s pas hun ochtenddutje beter te slapen tussen de 3 maanden en 5.maanden. Het dutje in de middagj ontwikkelen baby’s pas goed tussen de 4 en 6 maanden.
(Te) korte slaapjes overdag zijn op deze leeftijd dus ook heel normaal en nee, de oorzaak ligt dus niet bij jou! En ja… het veroorzaakt echt onrust in die perfecte eet / speel / slaaproutine die in de boeken altijd vlekkeloos verloopt. Je baby (en jij) kunnen oververmoeid worden waardoor de dutjes nog lastiger worden. Maar nogmaals niet alles is maakbaar en vaak hebben we dan te maken met acceptatie van dat iets tijdelijk zo is. Want ja, ook jouw baby zal heus die langere dutjes overdag nog ontwikkelen.
Waar je dan wel invloed op hebt? Zorgen dat de slaap gedurende de nacht in ieder geval rustig blijft verlopen. Zorg ervoor dat je baby slaperig maar wakker naar bed gaat en dat je baby zelfstandig in slaap leert vallen (met of zonder jouw aanwezigheid) en eerst de nachtelijke slaap leert ‘vastleggen’.
Blijf overdag oefenen met de eet / speel / slaap-methode en doe een dutje na een leeftijdspassend wakkervenster. Zorg ervoor dat je elke 2-3 uur voedingen aanbiedt volgens de hongersignalen. Dit zal op de lange termijn zijn vruchten afwerpen, maar laat te korte dutjes je geen stress bezorgen.
Onthoud: bied altijd dutjes aan, maar het is aan je baby of er wel of niet en lang of kort geslapen wordt.
Tips voor het verbeteren van korte dutjes
Welke tips zijn er naast het op orde houden van de nachten nog meer voor het verbeteren van de dutjes? Tot de leeftijd van zes maanden kun je echt nog alles uit de kast trekken, om je baby te helpen slapen. Help je baby dus gerust nog in slaap voor het het dutje van overdag en help ook bij de verlenging van dutjes.
Tip 1. Oefen met verschillende technieken
De kunst is om je baby te laten wennen aan verschillende tactieken. Dus nee, niet alleen laten wennen aan in slaap voeden! Laat je kindje ook wennen aan in slaap vallen door beweging of met behulp van je stem.
Voel je vrij om dit te proberen! Het zal geen “slechte gewoonte!” creëren op deze jonge leeftijd. Probeer minimaal 20 minuten lang, om je baby weer in slaap te krijgen. Als het lukt, geweldig! Als dit niet het geval is, is het prima om een korter dutje te doen. Houd dan een passend wakkervenster aan tot het volgende dutje.
De eet / speel / slaap routine is fantastisch, maar bij fasen van korte dutjes is dit ritme niet altijd haalbaar. Leg je erbij neer dat een voedingsmoment een keer halverwege een wakkervenster komt. Zorg ervoor dat je baby in ieder geval nog wakker genoeg is om de voeding effectief tot zich te nemen en er dus voldoende gedronken wordt.
Tip 2. Houd vast aan je schema
Een van de belangrijkste dingen voor baby’s is consistentie, of het nu om voeden of slapen gaat, jouw kindje gedijt het beste bij structuur. Zorg er dus voor dat je de dutjes steeds op ongeveer hetzelfde tijdstip aan jouw kindje aanbiedt. Zeker wanneer ze tussen de 3 en 6 maanden zijn is dit zeer belangrijk.
Bekijk hier een slaapschema voor baby 4 maanden.
Tip 3. Creëer een vast ritueel vooraf
In het verlengde van tip 2 helpt het ook om een vast ritueel te creëeren voordat jouw baby naar bed gaat voor zijn of haar dutje. Op die manier weet jouw kindje wat er gaat komen.
Tip 4. Voeden en verschonen
Voedt je baby voordat hij of zij aan haar dutje begint, anders is de kans heel groot dat hij of zij te snel wakkeer wordt en dat het dutje maar een half uurtje duurt. met een volle buik slaapt iedereen beter! Datzelfde geldt voor een schone luier. Ook dat slaapt veel comfortabeler waardoor je de kans op een langer dutje vergroot. Beide kun je trouwens onderdeel maken van het bedritueel voor het dutje.
Tip 5. Maak de omgeving zo comfortabel mogelijk
Als het mogelijk is, leg dan ook jouw kindje voor het dutje in zijn of haar eigen bed. Natuurlijk kun je een enkele keer onderweg zijn waardoor de baby in de kinderwagen kan slapen, maar in principe is het bedje de beste plek voor een dutje. Zorg er ook voor dat het donker is in de slaapkamer en dat er geen storende geluiden zijn. Je hoeft je kindje niet persé een pyjama aan te doen (mag wel) maar zorg er vooral voor je baby iets draagt waarin hij of zij zich comfortabel voelt.
Het vierde trimester
Pasgeboren baby’s zijn zo jong dat we deze fase ook wel het ‘vierde trimester’ noemen. De ene dag lijkt alles soepel te verlopen, maar de volgende dag kan het er heel anders uitzien. Dit houdt niet in dat er iets mis is; het houdt niet meer of minder in dan dat je baby gewoon een baby is. Groeipieken, hersenontwikkeling en alle belangrijke dingen die je baby doormaakt, weerhouden jouw lieve kleine baby ervan om consistent in een keurig ritme te slapen. Daar kan je baby ook helemaal niets aan doen. Het liefste wil je wel dat je kindje gemiddeld aan het totaal aantal uur slaap per dag komt.
Extra hulp
Als je baby ouder is dan 6 maanden en nog steeds met dutjes worstelt, is de eerste vraag : “hoe verlopen de nachten?” Als je baby nog niet de hele nacht slaapt (los van voedingsmomenten uiteraard), is dit het moment om aan de nachtslaap te werken.
Lieve mama, ik hoop dat dit blog je geruststelt. Je bent geen mislukking en de lengte van het dutje van je baby zegt niets over jou. Als niemand het je vandaag nog heeft verteld … JE BENT GEWELDIG EN DE ENIGE JUISTE MOEDER VOOR JE BABY! (en met de dutjes komt het echt goed!)
Zo blij met deze blog. Dit had ik even nodig! Ons eerste kindje sliep al snel 1,5 uur achter elkaar, onze tweede nog niet (zondag 4 maanden). Zo aan het twijfelen aan mezelf dus toch maar eens googelen. Je hebt me enorm geholpen! ❤️