Bij een echtscheiding komen vaak veel emoties naar boven. Helaas vaak ook emoties zoals onbegrip en wantrouwen. De communicatie kan dan moeizamer verlopen, om er dan toch samen uit te komen kan een mediator helpen. Een mediator bemiddelt tussen beide partijen om conflicten op te lossen en meningsverschillen uit de wereld te helpen. Dit zullen we in dit artikel verder toelichten.
Drie redenen om voor een mediator te kiezen
Een mediator helpt dus met de bemiddeling tussen u en uw partner. Hou daarbij in gedachten dat mediation door een onafhankelijk persoon wordt gedaan om beide partijen goed van dienst te zijn. Drie redenen om een mediator in te schakelen:
- Je hebt kinderen samen met je partner
- Er zijn problemen of meningsverschillen ontstaan
- Je wilt snel scheiden
Plan opstellen op basis van de situatie
Overal in Nederland zijn mediators. Zoek er een in de buurt, een voorbeeld van een bemiddelaar is een mediator in Houten. De scheidingsmediator zal bekijken wie er benoemt heeft te willen scheiden en wat de reden daarvan is. Vervolgens is het belangrijk om in kaart te brengen of beide partijen het eens zijn met deze beslissing.
Op basis daarvan kan het plan worden opgesteld, willen jullie dat de scheiding zo snel mogelijk voorbij is of nemen jullie liever de tijd om alles af te ronden? Een mediator wordt vaak ingeschakeld wanneer een scheiding zich al in een lastige en vervelende situatie met onenigheden bevinden.
Zo helpt een mediator jullie
Aangezien mensen vaak al in een conflictsituatie zijn beland als zij bij een scheidingsmediator komen is de eerste stap vaak het herstellen van communicatie. Zo kan er weer rust en overzicht tussen beide partijen komen om de juridische, financiële en praktische zaken verder af te handelen.
Als jij en je partner kinderen hebben samen maakt dit het traject nog iets complexer. Weten de kinderen het al of niet? Anders zal de mediator jullie helpen om dit aan de kinderen te vertellen. Dit zal niet makkelijk zijn, dat begrijpen wij. Kinderen mogen echter nooit het slachtoffer worden van de scheiding. Maak samen dus werkbare en realistische afspraken over de toekomst.
Mediation op de werkvloer
Niet alleen thuis kunnen conflicten en spanningen ontstaan tussen mensen. Ook op de werkvloer zijn veel samenwerkingen die kunnen leiden tot onenigheden. In veel gevallen is dit tussen de werkgever en een werknemer. Dit is een lastige situatie, in dit geval verliezen beide partijen vaak vertrouwen in elkaar. De werknemer kan zoveel spanning krijgen dat de werkprestaties hieronder lijden en de medewerkers wellicht zelfs ziek worden. De werkgever kan het vertrouwen in de werknemer verliezen en kan daardoor kiezen het dienstverband te beëindigen. Dit is echter vaak niet de goede oplossing. Neem bij conflicten contact op met een arbeidsmediator om hier toch samen uit te komen.