Tuinieren is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Ze zijn lekker buiten bezig, zitten met hun handen in de aarde, ervaren de invloed van de seizoenen en zien hoe planten groeien. Neem je kindje mee op ontdekking in de tuin en leer ze over de verschillende planten, over bloembollen en verantwoord tuinieren. Niet alleen heel leuk om samen te doen, maar ook ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje.
Bloembollen kopen
Het begint om bij het kopen van de bloembollen. Ook dit is leuk om samen te doen en je kindje zelf de bloembollen uit te laten kiezen. Meisjes zijn zeer gecharmeerd van prinsessenroze bloemen. Zij gaan voor een mand vol roze tulpen en hyacinten. Tulp ‘Angelique’ vinden ze helemaal geweldig. Deze dubbele tulp ziet eruit als een rok met petticoat. Jongens hebben misschien een andere voorkeur. Oranje tulpen en zalmkleurige hyacinten vormen het oranje legioen. Een bak met bloembollen in rood, wit, blauw ook dat kan. De Nederlandse driekleur is bovendien goed na te bootsen door bijvoorbeeld hyacinten in banen te planten. Op de verpakking staat wanneer de bollen bloeien en hoe hoog ze worden.
Bloembollen planten
De beste tijd om bloembollen te planten is in oktober en november. Het is een eenvoudig tuinklusje. De vuistregel voor het planten is: twee keer zo diep als de bol hoog is en… met het puntje omhoog. Als de bollen in de grond zitten, geef dan meteen water. Zo kunnen de wortels zich snel ontwikkelen.
Groeistadia volgen
Bloembollen zijn ideaal om de verschillende groeistadia te volgen. Laat kinderen daarom hun eigen bloembollen planten. Op het moment dat de bollen worden geplant is al te zien waar zich de wortels zullen vormen en welk deel straks gaat uitlopen.
In het voorjaar wordt het pas echt spannend. Dan verschijnen de eerste sprietjes en vanaf dat moment zullen de kinderen de vorming van blad, knoppen en het ontluiken van de bloemen op de voet kunnen volgen. Dat vergeten ze nooit meer.
Verzorging
Natuurlijk moeten de bloemen als ze uitgekomen zijn ook goed verzorgd worden. In principe zit er in de bloembol zelf voldoende voeding om uit te groeien tot een echte bloem. Tijdens deze periode krijgt de bloembol waarschijnlijk ook voldoende water doordat het buiten vaak regent. Wanneer de bloembol in het voorjaar of begin zomer uitkomt, kan het echter een drogere periode zijn. In dat geval is het verstandig om de bloem af en toe zelf water te geven. Ook dit kun je samen doen met je kindje. Je kunt het echter nog educatiever maken door regenwater op te vangen en dit te gebruiken om de bloemen te bewateren. Elho regentonnen zijn hier bijvoorbeeld heel geschikt voor, mede doordat ze gemaakt zijn van gerecycled plastic!