Overdag kan het al vervelend voor jouw baby zijn als hij of zij last heeft van buikkrampjes, maar ’s nachts helemaal! Dan kan het namelijk zijn dat je baby niet kan slapen door de krampjes! In dit artikel vertellen we wat de oorzaken en symptomen van darmkrampjes bij baby’s zijn. Ook geven wij je praktische tips om je baby met krampjes beter te laten slapen. Op deze manier zal ook jij weer een goede nachtrust krijgen!
Wat zijn krampjes en waarom heeft een baby er last van?
Wat zijn krampjes?
Krampjes bij baby’s zijn spasmen in de spieren van de darmen omdat de voeding verwerkt moet worden. Dit kan leiden tot pijn en ongemak in de buik van de baby. Krampjes beginnen meestal rond de tweede week na de geboorte en kunnen doorgaan tot de leeftijd van drie of vier maanden. Gelukkig zijn buikkrampjes in de meeste gevallen onschuldig en gaat het vanzelf over.
Symptomen van krampjes bij baby’s
Krampjes zijn vaak goed te herkennen aan de volgende symptomen:
- Huilen: baby’s met krampjes huilen vaak langer en harder dan normaal.
- Winderigheid: baby’s met krampjes hebben vaak meer last van winderigheid dan normaal.
- Verstoorde slaap: baby’s met krampjes hebben vaak moeite om in slaap te vallen en slapen onrustiger dan normaal.
Oorzaken van krampjes bij baby’s
Er zijn verschillende oorzaken van krampjes bij baby’s, waaronder:
- Voeding: voeding is meestal de belangrijkste oorzaak dat jouw kindje krampjes krijgt. Krampjes kunnen ontstaan als je baby te veel lucht inslikt tijdens het voeden. Ook kunnen buikkrampjes ontstaan als je baby moeite heeft met het verteren van bepaalde eiwitten in de voeding.
- Immuunsysteem: soms kan het immuunsysteem van je baby reageren op bepaalde voedingsstoffen. Dit hoeft niet direct een allergie te zijn, het kan ook nog zijn dat jouw baby hier “overheen” groeit.
- Verteringsstelsel: het verteringsstelsel van je baby is nog in ontwikkeling en kan soms moeite hebben met het verwerken van voedsel.
Invloed van krampjes op de slaap van een baby
Als ouder wil je natuurlijk dat je baby voldoende slaapt. Slaap speelt namelijk een cruciale rol in de ontwikkeling van een baby. Hieronder bespreken we de invloed van krampjes op de slaap van een baby. Ook leggen we je uit hoe je als ouders kunt omgaan met een baby die slecht slaapt door darmkrampjes.
Hoe krampjes de slaap van een baby beïnvloeden
Baby’s met krampjes hebben vaak meer moeite om in slaap te vallen en slapen onrustiger dan normaal. De buikpijn en het ongemak kunnen ervoor zorgen dat je baby niet slaapt door krampjes of vaak wakker wordt. Ook kan het zo zijn dat je baby moeilijk opnieuw in slaap valt. Darmkrampen ’s nachts kan leiden tot een verstoorde slaapcyclus en slaaptekort.
6 Tips om baby met krampjes te laten slapen
Er zijn verschillende maatregelen die je kan nemen om je baby met krampjes beter te laten slapen. Hieronder vind je een aantal tips die je kunt uitproberen:
1. Pas de voeding aan
Als je baby niet wilt slapen door buikkrampjes, dan is de grootste kans dat deze zijn ontstaan door het inademen van teveel lucht. Als je borstvoeding geeft, kan het helpen om voedingen af te wisselen met frequente kortere voedingen. Op deze manier krijgt de baby minder lucht binnen. Als je flesvoeding geeft, kun je een keer een andere fles of speen proberen om de luchtinname te verminderen.
2. Gebruik warmte
Een warme kruik of een warme doek kan helpen om de buikpijn te verlichten en de baby te kalmeren. Leg de kruik of doek op de buik van de baby terwijl hij of zij slaapt. Let er wel op dat de kruik niet te warm is.
3. Masseer de buik
Een zachte buikmassage kan helpen om de spijsvertering te stimuleren en de buikpijn te verlichten. Masseer de buik van de baby met de klok mee en oefen lichte druk uit. Hopelijk worden hierdoor de krampjes minder en kun je je baby weer laten slapen. Doe dit altijd voorzichtig en in overleg met een arts of het consultatiebureau.
4. Verander de houding
Het veranderen van de houding van de baby kan helpen. Leg de baby bijvoorbeeld op zijn of haar rug en beweeg de benen voorzichtig heen en weer. Hierdoor verminder je de druk op de buik en verlicht je de pijn. Op die manier kunnen de krampjes minder worden en kan je je baby weer laten slapen.
5. Kalmeer met rustgevende activiteiten
Probeer de baby te kalmeren met rustgevende activiteiten. Denk hierbij aan het zingen van een slaapliedje, witte ruis of een rustgevend bad. Zorg ervoor dat de baby niet overprikkeld raakt. Doe dit door een rustige en ontspannen omgeving te creëren.
6. Raadpleeg een arts
Als bovenstaande tips om je baby met krampjes te laten slapen niet werken, kan je het beste contact opnemen met een arts. Ook als de symptomen aanhouden of verergeren is het belangrijk om een arts in te schakelen. Zij kunnen adviseren over eventuele pijnstilling zoals paracetamol of ibuprofen.
Met deze tips kun je als ouder helpen om je baby met darmkrampjes te helpen om beter te slapen. Probeer verschillende opties uit en ontdek wat het beste werkt voor jouw baby. Elke baby is namelijk verschillend.
Advies over professionele hulp inschakelen
Soms is professionele hulp nodig om je baby met krampjes te kunnen helpen. Als ouder wil je namelijk het beste voor je kindje. Hieronder vertellen we je meer over professionele hulp bij krampjes.
Wanneer het tijd is om hulp te zoeken bij een arts
Als je alles hebt geprobeerd en je baby nog steeds niet goed slaapt door krampjes, dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Ook als je baby met buikkrampjes tekenen vertoont van extreme pijn. Denk hierbij aan hard huilen en een opgezwollen buik. In dat geval is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met je huisarts of het consultatiebureau.
Soorten specialisten die kunnen helpen
Er zijn verschillende professionals die je kunnen helpen bij het aanpakken van krampjes en slaapproblemen bij baby’s. Denk aan een huisarts voor pijnstilling, een kinderfysiotherapeut voor oefeningen of een lactatiedeskundige voor handig advies.
Een kinderfysiotherapeut kan ouders helpen met verschillende technieken. Zo kunnen zij laten zien hoe je met een massage de krampjes kan verminderen. Daarnaast kunnen zij bepaalde oefeningen voorschrijven. Hiermee wordt de spijsvertering van je baby verbetert en ontspannen de darmen.
Bij de lactatiekundige kan je terecht voor advies over borstvoeding en voedingsschema’s. Een lactatiedeskundige is gespecialiseerd in borstvoeding. Zij kan ouders helpen bij het ontdekken van mogelijke oorzaken van darmkrampjes bij baby’s. Denk hierbij aan de juiste houding bij de borstvoeding.
Lactatiedeskundigen kunnen ook helpen met technieken om de baby effectiever te laten drinken. Zo kunnen krampjes verminderd worden. Daarnaast kunnen ze helpen met voedingsschema’s. Op deze manier krijgt jouw kleintje de juiste voeding op het juiste moment. Zo wordt de spijsvertering gereguleerd en de krampjes verminderd zodat jouw baby weer kan slapen.
Voor meer informatie kijk op: Lactatiedeskundige.nl
Andere redenen die de slaap van een baby kunnen beïnvloeden
Soms lijkt het of je baby niet kan slapen door buikkrampjes, maar dan zijn er andere oorzaken. Dit kunnen er heel veel zijn, maar onderstaand geven we vijf andere oorzaken die gerelateerd zijn aan de spijsvertering van jouw kindje en de slaap kunnen beïnvloeden.
- Reflux: Een veelvoorkomend probleem bij baby’s is reflux. Dit betekent dat de inhoud van de maag terugstroomt naar de slokdarm. Dit kan leiden tot pijn en ongemak bij je baby, vooral tijdens het liggen.
- Allergieën: het kan zijn dat je baby allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen of andere stoffen. Dit kan leiden tot maag- en darmproblemen en ongemak bij het slapen.
- Kieskeurig eten: Sommige baby’s zijn kieskeurig met eten en eten daardoor niet genoeg. Dit kan leiden tot een verstoorde slaapcyclus en slaaptekort. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby voldoende eet en genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.
- Koemelkallergie: Koemelkallergie is een veelvoorkomende allergie bij baby’s. Als je baby allergisch is voor koemelk, kan dit leiden tot maag- en darmproblemen. Dit zorgt vervolgens weer voor ongemak bij het slapen.
- Obstipatie: Obstipatie oftewel verstopping, kan ervoor zorgen dat een baby onrustig slaapt. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je baby voldoende vezels en vocht.
Bij alles geldt, vertrouw je het niet? Neem dan contact op met je huisarts!
Krampjes tijdens het slapen? Genoeg aan te doen!
Als jouw baby niet kan slapen door krampjes, dan is dit heel vervelend! Gelukkig kun je er zelf verschillende dingen aan doen om jouw baby met buikkrampjes te laten slapen. Probeer onze 6 tips uit en kijk of het helpt. Helpt het niet of heb je het gevoel dat er meer aan de hand is? Neem dan contact op met een specialist!