Koffiedrinken is zeer populair in onze contreien. Met negen Europese landen in de top 10 van wereldwijde koffieconsumptie spant Europa zonder twijfel de kroon. Maar heb je al eens geprobeerd om koffie in je gerechten te verwerken? Je zal versteld staan van de verrassende combinaties die je met koffie kan maken. We geven je een aantal recepten mee die je zeker eens moet uitproberen.
Welke koffie gebruik je om te koken?
Vooraleer we recepten gaan ontleden is het belangrijk om even stil te staan bij het type koffie dat je kiest om mee te koken. Niet elke koffie geeft dezelfde smaakaroma’s af die nodig zijn voor bepaalde gerechten. Over het algemeen kan je niet veel verkeerd doen met straffe koffie zoals een espresso van Lavazza of met illy koffie.
Vlees met koffie
Vlees en koffie gaan hand in hand. Beide vullen elkaar perfect aan. Koffie geeft niet alleen een extra dimensie aan de smaak van het vlees, het maakt je vlees ook extra mals.
Hierdoor wordt je vlees heel aangenaam om te eten. Koffie kan je in je gerechten gebruiken op verschillende manieren:
- Voeg koffie toe aan het jus van je vlees.
- Gebruik koffie om je vlees in te marineren of gaar te stomen.
- Verwerk koffie in de saus die je op het vlees doet.
Als je koffie in een saus verwerkt, is het belangrijk om een straffe koffie zoals Lavazza of espresso te kiezen. In de saus kan de smaak van je koffie snel verloren gaan, maar dat zal minder snel gebeuren als je met een straffere koffie werkt.
Chili con carne met Espresso
Chili con carne met Espresso is een eenvoudig recept, maar ontzettend lekker. Het originele recept blijft behouden. Pas wanneer het gerecht in de oven moet, kan je koffie toevoegen samen met kidneybonen, Mexicaanse roerbakgroenten en gepelde tomaten. Laat je chili ongeveer 20 minuten in de oven staan met het deksel op de pan. Na 20 minuten is de koffie in de chili con carne getrokken. Smakelijk eten!
Koffiemayonaise
Mayonaise past bij vrijwel elk gerecht en is helemaal niet moeilijk om te maken. Al eens geprobeerd om koffie toe te voegen aan deze saus? Neem een maatbeker, voeg koffie, een eidooier, wat mosterd en een snufje zout bij elkaar en mixen maar. Tijdens het mixen voeg je ook nog wat olijfolie toe totdat je een dikke saus krijgt. Heb je je mayonaise graag iets straffer? Dan kan je er nog wat extra citroensap aan toevoegen. Ga jij ook aan de slag in de keuken met onze tips?