Geitenkaas, heel veel mensen zijn er gek op. Maar mag je geitenkaas eten tijdens de zwangerschap? Ja en nee. Als je zwanger bent dan mag je wel harde geitenkaas eten, zoals de oude variant. Alleen bij zachte geitenkaas moet je opletten, deze kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap.
Harde geitenkaas
Harde geitenkaas mag je we wel eten als je zwanger bent. Dit is de kaas die vaak als blok verkocht wordt en die je bijvoorbeeld schaaft voor op de boterham of als blokjes eten tijdens het (alcoholvrij) borrelen. Hier zit minder vocht is en de kaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk, net zoals bijvoorbeeld jong belegen kaas voor op de boterham.
Zachte geitenkaas
Zachte geitenkaas kun je beter niet eten als je zwanger bent. Voor deze kaas wordt er namelijk soms gebruik gemaakt van rauwe melk. Rauwe melk kan gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap omdat er kans is dat de listeria bacterie aanwezig is. Deze bacterie kan nadelige gevolgen hebben voor jouw kindje en kan zelfs leiden tot een miskraam. Ondanks dat deze kans heel klein is, kun je zachte geitenkaas beter niet eten als je zwanger bent. Zachte geitenkaas wordt vaak toegevoegd aan salades of (gesmolten) op een broodje. Je herkent deze variant ook omdat deze vaak in de vorm van een rol verkocht wordt of gesneden als ronde plakjes. Daarnaast is deze variant smeuïg en van binnen week.
Controleren in de supermarkt
Bestel je iets met geitenkaas is een restaurant? Vraag het dan altijd goed na. Wil je zelf geitenkaas kopen in de supermarkt? Controleer dan op de verpakking de ingrediëntenlijst. Staat er ‘rauwe melk’ of ‘au lait cru’ dan gaat het om de zachte variant. Staat er gepasteuriseerde melk, dan gaat het om de harde variant. Kun je het niet vinden of twijfel je? Eet dan liever iets anders.
Toch zachte geitenkaas gegeten?
Hele grote kans dat er niks aan de hand is. Pas als je na het eten van zachte geitenkaas klachten krijgt zoals diarree en/of koorts, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Luister naar lichaam en bij twijfel kun je natuurlijk toch voor de zekerheid altijd even contact opnemen.