Als je een beetje goed formaat tuin hebt en je hebt een of meerdere kinderen, dan ontkom je er vaak niet een; een houten speelhuisje in de tuin. Er zijn heel veel verschillende houten speelhuisjes verkrijgbaar en de prijzen lopen uiteen van net geen twee honderd euro tot enkele honderden dan wel duizend euro! Ben jij redelijk handig? Dan kun je ook overwegen om zelf een houten speelhuisje te maken voor in de tuin! Een speelhuisje van hout zelf maken heeft als voordeel dat je het precies zo kunt maken als jij dat wilt. Maar waar begin je? Wij geven je in dit artikel graag meer uitleg hoe je zelf een houten speelhuisje maakt voor in de tuin!
Bouwtekening speelhuisje
Alles valt en staat met een goede bouwtekening voor het speelhuisje. Natuurlijk kun je zelf een tekening maken en uitwerken. Op deze manier heb je alle vrijheid om het huisje precies zo te maken als je zou willen. Je kan echter ook een bestaande bouwtekening gebruiken, niet alleen handig als je niet precies weet hoe je een bouwtekening moet maken, maar het bespaart je ook veel tijd. Daarnaast is er ook bij een bestaande bouwtekening de mogelijkheid om het speelhuisje aan te passen naar jouw wensen. Zo is het vrij makkelijk om het huisje iets groter of kleiner te maken dan op de bouwtekening staat aangegeven.
Werk nauwkeurig en heb geduld
Net zoals bij heel veel klussen in en om het huis, geldt ook bij het zelf maken van een speelhuisje dat het een nauwkeurige klus is en dat je hiervoor geduld nodig hebt. Je wilt namelijk niet dat de verschillende onderdelen straks niet goed passen of dat de afwerking er niet mooi uit ziet. Het beste is daarom als je niet onder tijdsdruk werkt. Denk dus niet; het speelhuisje moet volgende week af zijn, maar zie het meer als een lange termijn project. Het makkelijkste werken is trouwens als je werkt zonder je kleintjes in de buurt. Natuurlijk is het leuk – en leerzaam – om ze bij het proces te betrekken, maar als je echt aan de slag gaat, dan is het beter om dit in je eentje te doen.
Het speelhuisje schilderen
Vaak wordt het hout van het speelhuisje blank gelaten en dus niet gelakt. Maar je kunt er ook voor kiezen om het huisje te schilderen. Op deze manier bescherm je het hout tegen de verschillende weersomstandigheden en gaat het langer mee. Bovendien kun je kiezen uit elke gewenste kleur waardoor het huisje neutraal in de tuin kan zijn of juist lekker kan opvallen! De meeste Sigma verf is verkrijgbaar als mengverf en dat betekent dat je uit een breed kleurenspectrum kunt kiezen zodat er altijd wel een kleur voor jouw speelhuisje bij zit! Het schilderen van het speelhuisje doe je via de volgende stappen:
- Allereerst zorg je ervoor dat het huisje goed schoon is.
- Daarna schuur je het hout licht op. Op die manier worden losse stukjes hout weggeschuurd en is de hechting straks beter.
- Daarna maak je het huisje weer stofvrij en zorg je ervoor dat de omgeving goed beschermd is voor als je per ongeluk verf knoeit.
- De eerste laag is altijd een laag grondverf of primer. Dit zorgt voor een betere bescherming van het hout en een betere hechting van de aflaklaag.
- Lak daarna het huisje een of twee lagen met een goede kwaliteit buitenlak. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de Sigma S2U allure gloss een extreem duurzaam hoogglanslak.
- Laat het speelhuisje goed drogen voordat er weer mee gespeeld wordt om beschadigingen van de verf te voorkomen.
Liever toch niet zelf een houten speelhuisje maken maar kopen?
Als je toch liever niet zelf aan de slag gaat om een houten speelhuisje te maken, maar eentje wilt kopen, kijk dan eens bij de Speeltoesteldiscounter.nl. Zoals de naam al zegt heb je hier heel veel leuke speelhuisjes en andere speeltoestellen voor buiten tegen voordelige prijzen! Bekijk hier hun houten speelhuisjes.
Reacties 1