Rammelaars heb je in ontzettend veel vormen en maten en ook maakt elke rammelaar weer een ander geluid. Vaak is een rammelaar het eerste spleetje voor een baby. Meestal gaat een baby een rammelaar gebruiken wanneer hij of zij zo’n drie maanden oud is. Door een rammelaar hoeft je baby zich niet te vervelen! Maar wist je dat een rammelaar ook goed is voor een baby? Benieuwd hoe dat zit? Lees dan gauw verder!
Wat is een rammelaar?
Eerst de vraag wat een rammelaar nu precies is. Een rammelaar is een stuk speelgoed voor baby’s vanaf ongeveer drie maanden uit. Een rammelaar is een hol voorwerp. Hierin zitten verschillende balletjes. Wanneer je de rammelaar beweegt, zul je geluid horen. Wist je dat de rammelaars over de hele wereld worden gebruikt? Overal ter wereld zijn wel voorbeelden van rammelaars bekend. Ook bestaat de rammelaar al heel lang. Het is bekend dat mensen zelfs in de prehistorie al gebruik maakten van rammelaars. Wel is de rammelaar in de loop der tijd ontzettend veranderd, vooral wat betreft het materiaal waarmee de rammelaar is gemaakt. Vroeger werden rammelaars gemaakt van aardewerk, tegenwoordig van keramiek, metaal, hout en plastic populair.
Tips bij het kopen van een rammelaar
Zou jij ook graag je baby blij willen maken met een rammelaar? Of zit je eraan te denken een rammelaar aan iemand cadeau te doen? Let er dan op dat je een rammelaar kiest die zo groot is dat de baby de rammelaar met beide handen kan vastpakken. Hierdoor kan de baby leren om de rammelaar van de ene naar de andere hand te bewegen. Op die manier kan een baby leren om iets te verplaatsen. Een baby kan heel lang geboeid zijn door een rammelaar. Wat dat betreft is het ook nog eens een duurzame aankoop, omdat het niet iets is waar je baby maar een paar keer mee zal spelen en dat het vervolgens ongebruikt in de kast ligt.
Rammelaars bevorderen de coördinatie
Door rammelaars wordt de coördinatie van een baby bevorderd. Het gaat hierbij om de oog- en handcoördinatie. Met een rammelaar wordt het zicht, het gehoor, de tastzin en het grijpen van een baby gestimuleerd. Wanneer een baby een rammelaar kan vasthouden, zal hij of zij de rammelaar lang bekijken, maar ook erop bijten, de rammelaar bewegen, enzovoort. De baby zal de rammelaar optillen en eventueel gaan bewegen om een leuk geluidje te kunnen horen. Dat leuke geluidje zorgt ook weer vaak voor een lach op het gezicht van je kindje!
Soorten rammelaars
Er zijn rammelaars in verschillende soorten, bijvoorbeeld in de vorm van bekende kinderfiguren. Denk aan Nijntje, of Woezel en Pip. Maar ook zijn er rammelaars in de vorm van dieren of in mooie kleuren. Er is dus genoeg keus als het gaat om soorten rammelaars! Zo kun je iets kiezen wat echt bij je baby past. Je kunt natuurlijk ook een beetje aan jezelf denken, door bijvoorbeeld een rammelaar te kiezen die ook leuk staat in jouw interieur!