Tijdens een zwangerschap hebben vrouwen helaas te maken met een aantal klachten en ongemakken. Er zijn vrouwen die van geluk kunnen spreken en helemaal geen klachten hebben, echter worden de meeste vrouwen getroffen door een aantal ongemakken tijdens hun zwangerschap. Sommige klachten zijn mild en niet echt vervelend, terwijl de andere aanstaande moeders echt van de roze wolk af helpen. We gaan een aantal klachten beschrijven en beginnen bij de meest voorkomende:
Misselijkheid
Veel vrouwen ervaren in de eerste 3 maanden van de zwangerschap last van de ochtend misselijkheid. Bij sommige vrouwen houdt het zelfs langer aan dan de eerste 3 maanden. Bij anderen is het niet alleen sprake van de ochtend misselijkheid maar het houdt de hele dag wel aan. Het is heel verschillend en elke vrouw ervaart het anders. Vaak helpt het om een beetje te eten, dan gaat de misselijkheid snel over. Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap gezond en gevarieerd te eten, ook is het goed om vaak een kleine beetjes te eten in plaats van 3 grote maaltijden.
Mocht je misselijkheid heel heftig zijn en merk je dat je erdoor lichaamsgewicht verliest, bespreek het me je verloskundige of de huisarts, er zijn namelijk medicijnen om deze klacht te verhelpen.
Gewicht toename
Veel vrouwen komen aan tijdens de zwangerschap, het belangrijkste is om niet te vergeten dat het normaal is. Het maakt niet uit hoeveel je aankomt, alles is normaal, elke vrouw is anders en de ene komt 8 kg aan en de andere wel 30 kg, in alle gevallen is het normaal. Zolang je gezond eet en niet teveel snoept hoef je je daar geen zorgen over te maken. Mocht je twijfelen of je niet teveel of te weinig aankomt, bespreek het altijd met je verloskundige, zij zal naar jou persoonlijk kijken en een goed advies kunnen geven.
Bandenpijn
Met bandenpijn hebben meeste vrouwen te maken, zeker tijdens de eerste zwangerschap. het wordt ervaren als een zeurende pijn onderin de buik en is vergelijkbaar met de menstruatie pijn. Het is een onaangenaam gevoel maar het mag niet erg pijnlijk zijn. Heb jij erg veel pijn in je buik, meld het altijd bij je verloskundige of gynaecoloog.
Vaak plassen
Dit is één van de bekende ongemakken tijdens de zwangerschap en daar hebben vrouwen vooral te maken aan het einde van de zwangerschap. Het komt doordat de baarmoeder al groot is geworden en tegen de blaas aan drukt. Soms hebben vrouwen constant het gevoel om te plassen.
Zere ribben
Met zere ribben hebben vooral ‘’kleine’’ vrouwen te maken, doordat hun middenrif kort is heeft baby minder plaats. Kleintje kan dan al snel tegen de ribben van zijn mama schoppen wat best veel pijn kan veroorzaken. Bovendien is de baarmoeder aan het einde van de zwangerschap al groot en drukt tegen de ribben, wat ook pijnlijk gevoel veroorzaakt.
Verstopping
Vaak voorkomend kwaaltje tijdens zwangerschap is de verstopping, het kan je een onaangenaam gevoel geven in je buik. Probeer goed te bewegen en eet vezelrijk producten, dat bevorderd de stoelgang.
Aambeien
Of anders spataderen bij de anus. Je kunt kleine uitstulpingen voelen, jeuk en pijn. In sommige gevallen kan het pijnlijk zijn en met de ontlasting zelfs bloed komen. Aambeien ontstaan doordat vrouwen veel last van verstoppingen hebben en daarmee is er veel druk. Echter kunnen aambeien pas tijdens de bevalling komen door het persen. Het is belangrijk om vezelrijk voedsel te eten om de stoelgang te bevorderen, zo is de kans kleiner op het krijgen van aambeien.
Bekkenpijn
Bekkenpijn is een zeer lastige en zware klacht die je kunt krijgen tijdens zwangerschap. Het hormoon progesteron zorgt voor de lichaam ontspanning tijdens zwangerschap, hierdoor zal je bekkenbodem soepeler worden in voorbereiding voor de bevalling. Aan de andere kant is het kwetsbaarder en kan makkelijker verslijten. De klachten kunnen variëren van pijn (laag) in de rug – ter hoogte van de kuiltjes- tot een beurs gevoel of pijn in het schaambot en pijn rond de stuit. De pijn kan uitstralen naar het bovenbeen, liezen, schede, billen of achterbeen. Het is daarom van groot belang om goed op jezelf te letten en de risico’s klein houden. Je zou tijdens zwangerschap niet veel moeten tillen. Dit is een van de weinig klachten die nog lang kunnen aanhouden nadat je baby geboren is.
Maagzuur
Een bekende zwangerschapskwaal is maagzuur die soms de hele zwangerschap aanhoudt. Wat belangrijk is om deze klacht mogelijk te verminderen is om geen grote maaltijden te nuttigen maar vaker kleine beetjes te eten. Doordat steeds groter wordende baarmoeder tegen je maag drukt krijg je last van maagzuur. Vermijd ook eten en drinken dat maagzuur kunnen veroorzaken zoals: koffie, sinaasappelsap, scherpe kruiden en vet eten. Je houding is ook belangrijk, ga recht op zitten zodat je maag niet in de knel komt.
Urineverlies
Het komt redelijk vaak voor dat vrouwen vooral aan het einde van de zwangerschap kleine beetjes urine verliezen. Het kan zijn dat je de hele dag door steeds kleine druppeltjes urine verliest (zwangerschapsincontinentie) of dat je bij niezen of lachbui beetje urine verliest(stressincontinentie). Tijdens de zwangerschap kun je er niks aan doen, denk wel aan de hygiëne door inlegkruisjes te gebruiken, nadat je baby geboren worde zou de controle over je blaas weer terug komen. Het is belangrijk om de bekkenbodem oefeningen na de bevalling te doen, zo zorg je ervoor om geen last te krijgen van urineverlies op latere leeftijd.
Vocht vasthouden
Als je handen en voeten dikker worden is dat de teken dat je vocht vasthoudt. Het is niet gevaarlijk mits het niet gepaard gaat met hoge bloeddruk. Het is belangrijk om veel te drinken tijden zwangerschap, zeker als je vocht vasthoudt zo kan lichaam het vocht makkelijker afvoeren.
Harde buiken
Harde buiken worden ook oefenweeën genoemd en komen vooral in tweede helft van de zwangerschap voor. De baarmoeder speer spant samen waardoor je buik een harde bal wordt. Het is normaal mits het niet te vaak voorkomt en niet lang aanhoudt. Vaak zijn harde buiken ook een teken van jou lichaam om het rustiger aan te doen. Bij teveel spanning kun je ook last krijgen van deze ongemak, het is daarom belangrijk om voldoende rust te nemen tijdens de zwangerschap.
Vaginale afscheiding
Je afscheiding veranderd tijdens de zwangerschap door de invloed van hormonen en omdat de doorbloeding van de schedewand beter is. Hormonen zorgen ervoor dat de zuurgraad van je vagina verandert waardoor je snel last kan krijgen van een infectie. Een goede hygiëne is belangrijk (bij het wassen gebruik geen zeep) en het dragen van katoenen ondergoed. Mocht je iets opmerkbaars zien (geur of kleur van je afscheiding) of als je jeuk krijgt ga dan naar de huisarts want misschien heb je een infectie. Schaam he er niet voor, het komt vaak voor en is heel normaal.
Jeuk en striae
Sommige vrouwen krijgen last van jeuk en striae tijdens de zwangerschap. Dit kun je eigenlijk niet voorkomen, je kunt zorgen dat je huid hoed ingevet is om de soepelheid te behouden maar dat is geen garantie. Mocht de jeuk ondragelijk worden kun je er een zalfje voor krijgen van je huisarts.
Pigmentvlekken
Tijdens de zwangerschap kun je makkelijk donkere vlekken in je gezicht en hals krijgen als je in de zon zit, dit zijn de pigmentvlekken. Het komt voor als gevolg van de gewijzigde hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap. Deze vlekken verdwijnen maar heel moeilijk na de zwangerschap dus probeer ze te voorkomen. Ook kun je een zwangerschapsstreep op je buik krijgen, die van navel naar schaamhaar loopt. Probeer zoveel mogelijk uit de zon te blijven of gebruik een zonnecrème met hoge beschermingsfactor om de pigmentvlekken te voorkomen.
Bloedend tandvlees
Je tandvlees wordt gevoeliger tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om goed op de hygiëne in je mond te letten, zachte tandenborstel gebruiken en voldoende vlossen.
Acne
Het is een zeer onaangenaam klacht die ook tijdens de zwangerschap kan voorkomen. Het is niet gevaarlijk maar zeer onaangenaam. Het komt door de invloed van de hormonen en je kunt er helaas niks aan doen tijdens zwangerschap. Na de bevalling gaat het meestal vanzelf over, mocht het niet zo zijn kun je er medicijnen voor krijgen. Het is belangrijk om je gezicht goed te verzorgen om kans op littekens te verkleinen.
Bloedarmoede
Kan voorkomen tijdens zwangerschap omdat de groeiende baby veel energie van jou vraagt. Meestal komt het aan het einde van de zwangerschap voor. Je wordt hierop gecontroleerd door je verloskundige minimaal 2 keer tijdens de zwangerschap. Er wordt bloed geprikt om de ijzergehalte (Hb waarde) in de bloed te controleren. Hierbij is het tevens belangrijk om goed op je voeding te letten: eet ijzerrijke voeding en zorg dat je veel vitamine C binnen krijgt. IJzer wordt namelijk in combinatie met vitamine C beter opgenomen.