Je hebt het misschien weleens meegemaakt, je baby’tje ligt lekker en even later huilt je baby in zijn of haar slaap. Wanneer je gaat kijken, blijkt je kindje gewoon te slapen. Dit is echter heel normaal en kan weleens voorkomen!
Het kan soms lastig zijn om te achterhalen waarom je baby huilt in slaap. Daarom leggen we je in dit artikel eerst uit wat de mogelijke redenen kunnen zijn dat jouw kindje huilt tijdens de slaap of huilend wakker wordt. Daarna geven wij tips wat jij kunt doen wanneer je baby wakker wordt
Waarom huilen baby’s in hun slaap?
Fysieke oorzaken
Een van de meest voorkomende redenen waarom baby’s huilen in hun slaap zijn fysieke oorzaken zoals reflux, krampjes, tandjes of verkoudheid.
Honger: de eerste voor de hand liggende reden dat jouw kindje kan huilen tijdens de slaap is honger. Voor pasgeboren baby’s is de nachtvoeding in de eerste maanden heel belangrijk. Heeft je kindje overdag te weinig voeding gehad? Dan kan hij of zij zich ’s nachts melden met honger.
Reflux: na de voeding komt de melk weer omhoog bij je kindje en spuugt deze de melk uit. Reflux komt veel voor bij baby’s, vooral bij diegenen die borstvoeding krijgen. Dit kan natuurlijk als niet prettig ervaren worden door je kindje en daardoor kan hij of zij tijdens het slapen huilend wakker worden.
Krampjes: ook krampjes kunnen de boosdoener zijn. Het moeilijk verwerken van de voeding kan zorgen voor pijnlijke samentrekkingen van de darmen. Baby’s met krampjes kunnen moeite hebben om in slaap te vallen. Ook slapen ze vaak onrustiger dan normaal. De krampjes zorgen voor buikpijn en ongemak. Natuurlijk ook een volle luier ongemak opleveren en leiden tot huilen.
Doorkomende tandjes: kunnen ook een oorzaak zijn van huilen in de slaap. Tandjes krijgen is geen gemakkelijk proces voor je baby. Het kan pijnlijk en ongemakkelijk zijn. Dit komt omdat de tanden die doorkomen, druk uitoefenen op het tandvlees. Dit kan leiden tot pijn en onrustige nachten.
Verkoudheid: is nog een reden dat je baby minder goed kan slapen en zelf kan huilen tijdens de slaap. Door een verstopte neus of hoesten kan de baby niet goed ademhalen. Ook kan het hoesten een pijnlijke keel veroorzaken. Hierdoor kan de slaap verstoort worden en kan je kindje gaan huilen.
Emotionele oorzaken
Huilen in de slaap kan ook veroorzaakt worden door emotionele triggers, zoals angst, eenzaamheid en over stimulatie.
Baby’s kunnen zich angstig voelen als ze zich onveilig of ongemakkelijk voelen in hun omgeving. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als ze gescheiden worden van hun ouders. Maar ook als er een verandering in hun slaapomgeving plaatsvindt. De angst kan zich uiten in huilen, vooral wanneer je baby zich alleen voelt.
Als je baby zich eenzaam voelt, kan dit leiden tot huilen en onrust tijdens de slaap. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je baby te veel tijd doorbrengt zonder menselijk contact. Maar ook als de baby gescheiden wordt van zijn of haar ouders tijdens het slapen. Baby’s zijn sociale wezens en hebben menselijk contact nodig om zich veilig en getroost te voelen.
Overstimulatie kan ontstaan als er te veel geluiden, lichten of activiteiten zijn vlak voor het slapengaan. Maar ook als je baby te veel nieuwe indrukken heeft gekregen gedurende de dag. Baby’s verwerken prikkels en indrukken nog niet zoals volwassenen dat kunnen. Hierdoor kunnen te veel prikkels of overstimulatie hen angstig en overprikkeld maken. Dit kan leiden tot huilen en onrust tijdens de slaap.
Nachtmerrie
Tot slot kan een nachtmerrie ook een reden zijn waarom je kleintje huilt in zijn of haar slaap. Nachtangsten komen meestal voor uit een aantal factoren zoals:
- Spanningen in de omgeving
- Onbekende geluiden en geuren
- Angstige situaties die ze misschien in hun onderbewustzijn hebben opgeslagen
Hoe vaak huilen baby’s in hun slaap?
Als ouder wil je natuurlijk weten hoe vaak het huilen van je baby in zijn slaap voorkomt. Het is belangrijk om te weten wat een normale frequentie is en wanneer je je zorgen moet maken.
Leeftijd en slaappatronen van baby’s
Gemiddeld slaapt een pasgeboren baby 14 tot 17 uur per dag. Een baby van zes maanden oud daarentegen slaapt ongeveer 12 uur per nacht en doet twee dutjes overdag. Het slaappatroon van een baby verandert dus zoals je ziet tijdens de groei en ontwikkeling. Pasgeboren baby’s hebben bijvoorbeeld veel meer slaap nodig dan oudere baby’s.
Gemiddeld aantal keren dat baby’s huilen in hun slaap
Over het algemeen huilen de meeste baby’s tussen de één en vijf keer per nacht. Echter is er geen vaststaand aantal keren dat je baby huilt in zijn of haar slaap. Sommige baby’s huilen maar een paar keer per nacht. Andere baby’s lijken soms wel elk uur te huilen.
Wat is normaal en wanneer moet je je zorgen maken?
Als je baby af en toe huilt in zijn slaap en het een beetje huilen is dat niet intense is of lang duurt, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Dit kan volkomen normaal zijn. Ook als je baby daarna weer makkelijk in een diepe slaap valt, dan is er niks aan de hand. Ook kan je baby huilen met de ogen dicht, ook dat is niet gek.
Als je baby echter heel vaak tijdens de slaap huilt of heel vaak huilend wakker wordt, dan kan dit een teken zijn dat er meer aan de hand is. Ook als je baby hierdoor altijd een lichte slaap heeft en onrustig slaapt dan kan er meer aan de hand zijn. Als laatste, als je baby heel hard huilt en niet getroost kan worden, dan is het tijd om hulp te zoeken.
Ook als het huilen gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts, diarree of braken, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Er kunnen dan andere oorzaken een rol spelen.
5 Tips voor als je baby huilt in slaap
Er zijn verschillende manieren om om te gaan met baby’s die huilen in hun slaap. Belangrijk is wel om te onthouden dat huilen in de slaap bij een baby normaal is. Hieronder volgen een aantal tips:
1. Observeer je baby en begrijp waarom hij of zij huilt
Door goed te observeren kun je achterhalen waarom je baby huilt. Is het vanwege een fysieke oorzaak zoals reflux, of is er sprake van overstimulatie? Misschien heeft je baby een nachtmerrie of voelt je kindje zich eenzaam. Door te begrijpen waarom je baby huilt, kun je gericht actie ondernemen om hem of haar te helpen kalmeren.
2. Optimaliseer de slaapomgeving
Een goede slaapomgeving kan er niet alleen voor zorgen dat je baby makkelijker in slaap valt, maar ook beter slaapt en minder huilt in zijn slaap. Zorg bijvoorbeeld voor een rustige en donkere slaapkamer en houd de temperatuur aangenaam. Zet het bedje op een goede plek neer, bijvoorbeeld niet voor het raam of voor de verwarming, maar in een hoek waar er geen direct zonlicht of tocht is.
Een slaapzak kan ervoor zorgen dat je baby niet wakker wordt door het schoppen met de benen. Houd de slaapomgeving daarnaast ook schoon en vrij van stof en allergenen.
3. Kalmeer je baby met verzachtende middelen en technieken
Er zijn verschillende verzachtende middelen en technieken die je kunt gebruiken om je baby te kalmeren en troost te bieden. Zo kan het helpen om zachtjes tegen je baby te praten, een slaapliedje te zingen of je kindje te wiegen.
Ook een warm badje of massage kan rustgevend werken. Verder zijn er bepaalde verzachtende middelen zoals kamillethee of lavendelolie die je kunt gebruiken om je baby te kalmeren.
4. Schakel medische hulp in
Als het huilen in de slaap van je baby aanhoudt en je je zorgen maakt, is het verstandig om medische hulp in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld de huisarts of een kinderslaapcoach zijn. Zij kunnen onderzoeken of er sprake is van een medische oorzaak en je advies geven over hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
Wat te doen als het huilen aanhoudt?
Wanneer het huilen van je baby in zijn slaap aanhoudt of ernstige problemen veroorzaakt, kan het tijd zijn om een professioneel om advies te vragen. Een huisarts of slaapspecialist kan je helpen om de onderliggende oorzaak van het huilen te achterhalen en aan te pakken.
Advies van een huisarts of kinderslaapcoach
Je huisarts kan helpen bij het bepalen van de oorzaak van het huilen van de baby in de slaap. Hij of zij kan vervolgens verdere behandeling aanbevelen wanneer dat nodig is. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van reflux of tandjes die doorkomen, kan je huisarts medicijnen voorschrijven om de symptomen te verlichten.
Ook als het huilen wordt veroorzaakt door emotionele factoren, kan de huisarts helpen. Hij of zij kan dan manieren geven om de baby te kalmeren of het is slaap vallen makkelijker te maken. Ook kunnen er tips gegeven worden om het hechten tussen ouder en kind te bevorderen.
Een slaapcoach kan ook een goede optie zijn als het huilen van je baby in de slaap aanhoudt. Een slaapspecialist is getraind in het identificeren en behandelen van slaapstoornissen bij baby’s. Ook kan zij advies geven over specifieke slaaptechnieken en -strategieën die zijn ontworpen om de slaap te verbeteren. Het gaat dan om zowel het in slaap vallen, als het rustig doorslapen en ook weer rustig ontwaken van jouw kindje.
Een kinderslaapcoach kan werken met jou als ouder om een slaapplan op maat te maken. Deze past dan uiteraard bij de behoeften van je baby en jouw persoonlijke voorkeuren. Dit slaapplan kan verschillende methoden bevatten, zolang jij je er maar prettig bij voelt!
Samengevat: soms huilen is oké!
Als baby’s huilen in hun slaap, kunnen ouders denken dat er iets aan de hand is. Echter is huilen in de slaap bij baby’s volkomen normaal. Er kunnen verschillende fysieke en emotionele oorzaken zijn. Het is daarom heel belangrijk om de signalen waarom je baby huilt goed te observeren.
Bij aanhoudend huilen is het aan te raden om medische hulp in te schakelen. Huisartsen of slaapspecialisten kunnen je hier goed in bijstaan. Probeer je baby in ieder geval zo goed mogelijk te begrijpen en de slaapomgeving zo nodig aan te passen. Op deze manier kan je jouw kindje helpen beter te slapen en zich comfortabeler te voelen tijdens het slapen.
Veelgestelde vragen
Waarom huilt baby plots het ’s nachts?
Een baby kan ’s nachts huilen door fysieke oorzaken zoals reflux, krampjes, doorkomende tandjes, verkoudheid en een volle luier, of emotionele oorzaken zoals angst, eenzaamheid, overstimulatie en nachtmerries. Het is belangrijk om de oorzaak van het huilen te begrijpen, zodat je kan bepalen hoe je jouw baby het beste kan troosten en kalmeren.
Wat betekent het als je baby huilt in de slaap?
Als je baby huilt in de slaap, kan het zijn dat je baby simpelweg een droom, een reflex of last heeft van fysieke ongemakken heeft. Denk hierbij aan reflux of tandjes die doorkomen. Het kan ook wijzen op emotionele ongemakken zoals angst, eenzaamheid of overstimulatie. In sommige gevallen kan het huilen ook wijzen op een onderliggende medische aandoening, zoals een oorontsteking.
Kan een baby een nachtmerrie hebben?
Ja, het is mogelijk dat een baby een nachtmerrie heeft. Hoewel baby’s nog niet in staat zijn om abstract te denken, kunnen ze wel emoties ervaren en angstig zijn. Nachtmerries bij baby’s zijn meestal gerelateerd aan een overstimulatie of oververmoeidheid en kunnen zich uiten in huilen of onrustig gedrag tijdens het slapen. Het is belangrijk voor ouders om de signalen van hun baby op te merken en ze te troosten wanneer ze in paniek zijn.