Salarisonderhandelingen kunnen best spannend zijn. De onderhandelingen beginnen al op het moment dat je in dienst treedt, maar ook tijdens het lopende dienstverband moet er soms onderhandeld worden als je echt toe bent aan die stap omhoog. Je hebt jezelf waargemaakt en bent van steeds grotere toegevoegde waarde voor het bedrijf: daar mag best iets tegenover staan: de waarde die jou toekomt. Het is belangrijk om er zo in te staan en achter jouw waarde te staan – het geeft je direct al meer zelfvertrouwen. Maar hoe verwoord je het duidelijk en correct en hoe reageer je op wellicht ondermijnende opmerkingen?
Waarom zijn salarisonderhandelingen soms zo spannend?
Salarisonderhandelingen kunnen soms spannend zijn, dit hangt er namelijk ook nog vanaf wie je tegenover je krijgt. Is het een manager waarmee je goed op één lijn zit, of gaat het om een wat halsstarrige baas? Het maakt verschil uit natuurlijk! Toch is een belangrijke peiler hoe jijzelf er in staat. Het is belangrijk dat je overtuigd bent van jouw waarde voor het bedrijf, hoe deze is toegenomen en dat hier meer tegenover mag staan. Het overbrengen van deze boodschap is belangrijk.
Alleen, het gesprek is natuurlijk geen eenrichtingsverkeer, waarbij jij jouw waarde overbrengt en je wensen vervolgens worden ingewilligd. Jouw leidinggevende kan tegenargumenten inbrengen, waar je wellicht geen rekening mee had gehouden. Invalshoeken vanuit het bedrijf gezien kunnen een kink in de kabel vormen. Uiteindelijk kom je er misschien maar karig vanaf en waren de onderhandelingen dus niet écht succesvol. Hoe zorg je ervoor dat je
Voorbereiden op salarisonderhandelingen
Om je goed voor te bereiden op salarisonderhandelingen zijn de volgende zaken belangrijk:
- Wat is een reële salarisverhoging en hoeveel verdient een collega in vergelijkbare functie?
- Bekijk ook online vacatures van gelijkwaardige functies. Hoeveel salaris wordt er geboden?
- Wees je ervan bewust dat je houding open, vriendelijk, doch zakelijk is.
- Laat je niet meeslepen in emoties die jou tijdens het gesprek kunnen overvallen.
- Volg een cursus gesprekstechnieken, zodat je nog zekerder in je positie staat en niet in valkuilen stapt.
- Voer een echt gesprek, waarin beiden evenveel inbreng hebben en niet de één vooral zendt en de ander luistert.
Assertief zijn?
Assertief zijn is handig tijdens salarisonderhandelingen. Schiet jij nu al in de stress bij deze gedachte, omdat je juist wat meer van de achtergrond bent en een assertieve houding niet echt bij je past? Wees gerust, assertief betekent niet te zakelijk op je punten staan; het staat voor het opkomen van jouw belangen op een vriendelijke, doch duidelijke wijze en dat binnen een stijl die bij jou past. Je blijft dus gewoon jezelf, maar leert net iets beter voor jouw standpunten op te komen en feedback te geven en te ontvangen. Soms kan een assertiviteitstraining de sleutel vormen naar beter in je kracht komen te staan. Lees de tips van communicatie-expert Björn Deusings maar eens, over een assertiviteitstraining.