Voor veel ouders is douchen met hun baby een gezellig samenzijn. Logisch, het is een intiem moment waarbij je heerlijk met je baby samen bent en quality time hebt. Bovendien zijn de meeste kindjes gek op water.
och kan samen douchen met je baby de eerste keer ook spannend zijn. Daarom geven we je graag wat tips om het makkelijker te maken zodat jij goed voorbereid de douche instapt.
Wanneer douchen met een baby?
Allereerst vraag je je misschien af vanaf wanneer je kunt douchen samen met baby oftewel hoe oud je baby moet zijn om samen onder de douche te kunnen gaan. Je baby mag al vrij snel onder de douche, meestal al vanaf een dag of 3-4.
Toch geven de meeste ouders er de voorkeur aan om het kindje in eerste instantie in bad te wassen. Zeker als je je nog wat slap voelt van de bevalling, dan is het niet aan te raden om in de kraamweek al samen te douchen. Twijfel je? Stem het dan af met je kraamverzorgster.
Alleen douchen samen met je baby kun je het beste na een week of drie doen. Jij en je kindje zijn dan al beter aan elkaar gewend en bovendien kan je kindje al iets beter zijn of haar temperatuur op peil houden.
Hoe vaak met een baby douchen?
Het is meestal voldoende om 2 a 3 keer per week je baby te wassen. Dit kan door je baby in bad te doen zijn of door samen te douchen.
Een babyhuidje is nog vrij teer en bezit een laagje dat zichzelf beschermt. Als je je kindje te vaak wast, dan wordt dit laagje aangetast. Bovendien wordt een baby nog niet zo vies. Gangbaar is het daarom om je baby 2 tot 3 keer per week te wassen. Dit kan zowel in bad als onder de douche.
Kijk hierbij vooral wat voor zowel jou als je baby prettig is. Behalve natuurlijk als je te maken hebt met een hele vieze luier, dan is het wel handig om je kindje even extra af te spoelen.
Douchen met je baby in 8 stappen
- Leg alle spullen klaar en zorg ervoor dat de badkamer ook lekker op temperatuur is. Vooral een aankleedkussen op de grond hebben klaarliggen met hierop een hydrofiele doek en de badcape is belangrijk.
- Zet het water alvast aan zodat wanneer je eronder stapt het water al op de juiste temperatuur is. Houd hierbij 37 graden aan.
- Kleed eerst jezelf uit en vervolgens je baby.
- Stap daarna onder de douche en geniet van het samen douchen.
- Je hoeft je baby niet onder de douche te wassen. Dit klinkt misschien gek, maar het is veiliger als je je baby niet onder de douche met zeep wast want dan kan je baby glibberig worden. Dit kun je vooraf al op het aankleedkussen doen.
- Klaar met douchen? Stap dan voorzichtig met je baby uit de douche en leg hem of haar op het aankleedkussen op de grond en wikkel hem of haar in de badcape.
- Zelf nog wassen? Je kunt er nu voor kiezen om zelf nog even snel onder de douche te stappen en je te wassen. Maar zeker in het begin snappen we dat dit misschien wat spannend is, dus dan kun je ook je badjas aantrekken en verder met je kindje gaan en nog even douchen als je kindje later weer slaapt.
- Hierna kun je verder gaan met de standaard stappen om je kindje te verzorgen en aan te kleden.
Tips voor het samen douchen
Om de eerste keren met je baby onder de douche wat makkelijker te maken geven we je graag een aantal tips!
Leg alles vooraf klaar
Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt ook als je samen met je kindje gaat douchen. Leg vooraf, bijvoorbeeld als je kindje een dutje doet, alvast alle spullen nodig. Voor je kindje heb je minimaal nodig: een badcape of andere doek, luier, billendoekjes, babyolie, kleding en het aankleedkussen.
Dit kun je klaarleggen op de badkamer, maar als de babykamer dichtbij is, dan kun je ook je kindje in een badcape wikkelen en het verzorgen en aankleden in de babykamer doen. Vergeet ook niet voor jezelf spullen klaar te leggen. Sowieso een handdoek en een badjas heb je nodig!
Partner in de buurt
Ga de eerste keren alleen samen met je baby douchen als je partner ook thuis is. Heb je geen partner? Vraag dan een vriend(in) of familielid over en ga dan met je baby onder de douche. Op die manier is het niet erg als je wat vergeet, dan heb je een helpende hand in de buurt. Ook als je het even te spannend vindt, dan is het fijn om te dat er hulp in de buurt is.
Ideaal is als diegene je ook helpt nadat je onder de douche uitkomt. Je kindje moet namelijk afgedroogd worden en aangekleed, maar zelf wil je natuurlijk ook even afdrogen. Dus dan komt een extra paar handen om je te helpen goed van pas!
Kies een geschikt moment
Voor jezelf heb je misschien een vast ritueel van douchen direct als je opstaat of voordat je naar bed gaat. Voor je kindje is dit vaak echter niet het beste moment. Het beste moment om samen met je baby te douchen kun je het beste afstemmen op de voeding.
Heeft je kindje net een voeding gehad? Dan kun je beter even wachten met douchen. Grote kans namelijk dat dit te heftig voor je kindje is en dat hij of zij kan gaan spugen. Ook kort voor een voeding is niet handig, je kindje kan dan al teveel honger hebben waardoor hij of zij gaat huilen en het douchen niet als prettig ervaart.
Het beste is om met je kindje ongeveer een uurtje na de voeding te gaan douchen. Na het douchen is je kindje dan waarschijnlijk weer toe aan een heerlijk dutje!
Houd je baby op de juiste manier vast
Belangrijk als je samen gaat douchen is dat je je baby op de juiste manier vasthoudt. Dit doe je door je kindje rechtop tegen je borst aan te houden. Op deze manier steunt je kindje op je arm en tegen je borst. Dat is niet allen een veilige houding, het zorgt ook nog eens voor fijn contact!
Bovendien kun je er op deze manier ook voor zorgen dat het water niet direct in het gezichtje terecht komt. Het is namelijk belangrijk om de douchestraal niet direct op je kindje en zeker niet op het gezichtje te richten.
Sommige ouders zijn bang dat ze hun kindje laten vallen onder de douche. Door je natuurlijk instinct is de kans dat je je kindje laat vallen echter heel klein.
Extra handigheidjes voor douchen met baby
Vind je douchen met baby nog een beetje spannend? Dan zijn er een aantal hulpmiddelen die het makkelijker kunnen maken
Gebruik een krukje
Door een krukje te gebruiken in de douche kun je lekker zitten. Dit kan je helpen om je zekerder te voelen. Ook als je het zwaar vind om je baby de hele tijd te dragen, kan een krukje helpen, want dan heb je meer steun in het tillen. Let er wel op dat het krukje voldoende stabiel is en ook anti slip op de poten heeft zodat je niet door de douche schuift.
Bekijk hier de beste douchekrukken
Een anti-slip mat
Voor extra stabiliteit kun je ook kiezen voor een anti-slip mat. Misschien ken je deze nog wel van je grootouders, maar ook nu kan het handig zijn. Het geeft je namelijk wat meer grip op de bodem van de douche. En zeker als je in bad doucht, dan kan dit extra houvast bieden.
Waterschoenen
Nog een manier om extra grip te krijgen op de douchevloer is het dragen van waterschoenen. Let er hierbij wel op dat ze specifiek hiervoor gemaakt zijn zodat ze ook echt grip bieden en niet dat je alsnog uitglijd of dat ze zich juist vastzuigen aan een natte ondergrond.
De douche handschoen voor je baby
Sommige ouders zijn bang dat ze hun kindje tijdens het douchen niet goed kunnen vasthouden. Hiervoor kun je een zogenaamde baby shower glove oftewel douche handschoen gebruiken. Dit is een washandje, maar dan een stuk langer zodat het ook je hele arm bedekt. Op die manier wordt je arm wat ruwer daardoor de kans dat je kindje gaat glibberen kleiner wordt.
Echter een nadeel van de douche handschoen is wel dat je hand erin vastzit als het ware, je kunt dus niet je vingers los gebruiken. Daarom draag je ook altijd maar één douche handschoen.
Hopelijk helpen deze uitleg, tips en handigheidjes om behendig en vertrouwd te worden met het samen douchen met je baby zodat jullie beide van dit fijne momentje van samenzijn volop kunnen genieten!