32 weken zwanger

Nu je 32 weken zwanger bent is je kindje bijna ‘af’

Nu je 32 weken zwanger bent is je kindje bijna helemaal af en klaar om geboren te worden! Het spijsverteringskanaal en de longetjes zijn vanaf 31 weken zwangerschap nog hard aan het werk, de bekende laatste loodjes. Natuurlijk is het het beste wanneer hij of zij nog enkele zwangerschapsweken blijft zitten. Wat een fijn idee, dat het iedere zwangerschapsweek een stuk veiliger voor jullie baby wordt om geboren te worden! Jullie kindje is in deze zwangerschapsweek 40 cm lang en 1800 gram zwaar. Dit is een gemiddelde, sommige kindjes zijn wat groter of zwaarder en anderen weer wat kleiner of lichter. Maak je dus geen zorgen wanneer de verloskundige of gynaecoloog een andere lengte of een ander gewicht aangeeft. Dat verschilt per kindje.

Vanaf nu, na 32 weken zwangerschap, zijn de hersentjes van jouw kindje in staat om de informatie te registreren die worden doorgegeven door de zintuigen. Uiteraard kan jullie kleintje nog niet ruiken in de buik, dit zintuig zal zich pas na de bevalling verder ontwikkelen. Het sterkste zintuig van jullie kindje is voelen. Na de bevalling zal dit nog even zo blijven, het kindje wil jou en je partner graag voelen. Dit is erg belangrijk voor het hechtingsproces tussen ouder en kind.

Nu je 32 weken zwanger bent, word je onderzocht op ‘rhesus d-negatief’ zijn

Dat klinkt eng: rhesus d-negatief. Maar dat is het niet, het is alleen maar heel erg prettig dat deze dingen tegenwoordig onderzocht worden. Toen je 12 weken zwanger was, is er een bloedonderzoek uitgevoerd. Het kan zijn dat uit dat onderzoek blijkt dat je rhesus d-negatief bent. Mocht dit zo zijn, wordt er rond deze 32ste zwangerschapsweek nogmaals bloed bij je afgenomen en onderzocht. Heeft jouw kindje rhesus d-positief bloed en is er een beetje bloed van het kindje in jouw bloedbaan terecht gekomen, dan zou dat problemen kunnen veroorzaken. Let wel op: de kans hierop is zeer klein. Jullie bloedbanen lopen strikt gescheiden van elkaar. Mocht het echter wel gebeuren, dan zal jouw lichaam antistoffen aanmaken tegen het bloed van jullie baby. Deze antistoffen komen via de placenta dan weer in het lichaam van het kindje en hier kan hij of zij ziek van worden.

Blijkt er uit het bloedonderzoek in deze zwangerschapsweek dat je inderdaad deze antistoffen aanmaakt, zul je een injectie krijgen die de kans op aanmaak van nog meer antistoffen verkleint. Na de bevalling zal er direct gekeken worden of de baby rhesus d-positief is. Is dit het geval, dan krijg jij direct weer een injectie om het aanmaken van de antistoffen te stoppen. Dit is weer belangrijk voor een eventuele volgende zwangerschap.

Argh! 32 weken zwanger en vocht vasthouden

In de laatste zwangerschapsweken is de kans dat je vocht vasthoudt groot. Je merkt dit dan vooral aan dikke enkels en voeten. Zorg dat je voldoende rust krijgt en leg je benen zoveel mogelijk omhoog. Een koud voetenbad kan verlichten. Ga met je rug plat op de grond liggen en leg je knieën in een hoek van 90 graden op een stoel of bank. Dit kan erg ontspannend en verlichtend werken. Laat ook je bloeddruk nog even extra controleren bij de verloskundige of gynaecoloog. Het kan zijn dat deze te hoog is en dat het vocht vasthouden hier een symptoom van is. De frequentie van de bezoeken aan jouw specialist neemt ook toe, je gaat nu om de twee zwangerschapsweken.

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 33.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.