16 weken zwanger

16 weken zwanger? Ademhalen!

Jouw kindje begint in de zestiende zwangerschapsweek te oefenen met het ademhalen. Het is namelijk niet zo dat jouw kindje straks na 40 weken zwangerschap zo maar plotseling kan ademen. Hier wordt al hard voor geoefend in jouw baarmoeder en dat begint in deze zwangerschapsweek! Je zult je nu af vragen hoe een baby kan ademhalen in een ruimte vol met vruchtwater.

Het kindje krijgt op een hele natuurlijke manier het vruchtwater in de longetjes. Dit vruchtwater perst de baby er als het ware dan weer uit. De baby doet dit met het buikje en maakt dus dezelfde bewegingen als met ademhalen.

Kijk maar eens goed naar een baby of een kindje. Die kleintjes gebruiken echt hun buikjes om adem te halen, wat ook de meest natuurlijke manier van ademhalen is. Als je groter wordt en volwassen, een druk leven met hier en daar stress hebt dan ga je meer op je borst ademen. Bij bijvoorbeeld zwangerschapsyoga, waarvoor je je ook in kan gaan schrijven rond deze zwangerschapsweek, leer je weer vanuit je buik te ademen om te ontspannen.

Vanaf de zestiende of 17 weken zwanger merkt de baby op dat er verschil is tussen licht en donker. Ook al zijn de oogjes nog dicht tot je 26 weken zwanger bent toch zal hij of zij het verschil tussen dag en nacht kunnen waarnemen. Je kindje is hard aan het groeien, ongeveer 14 – 15 cm lang en 120 gram zwaar. Tot aan de zestiende week van de zwangerschap groeien alle baby’s even hard. Vanaf deze zwangerschapsweek gaat het ene kindje wat harder dan het andere kindje groeien. Wees niet bang als jouw kindje straks wat boven het gemiddelde is, jouw lichaam zal zich helemaal aanpassen aan jouw kindje. Een bevalling van een groter kindje hoeft zeker niet zwaarder te zijn dan een bevalling van een kleiner kindje.

16 weken zwanger en vocht

Als je zwanger bent, maakt je lichaam extra vocht aan. Bij de een zal dit meer zijn dan bij de ander. Zo rond zestien weken zwangerschap kun je vocht gaan vasthouden. Je krijgt bijvoorbeeld dikke enkels en dikke voeten. Of je past je ringen in eens niet meer. Probeer zo min mogelijk zout binnen te krijgen en blijf voldoende drinken. Het eten van bijvoorbeeld bleekselderij kan het vocht afdrijven.

Leg je voeten in bed iets hoger door bijvoorbeeld een kussen onder je matras te leggen. En je hebt nu ook een reden om ’s avonds heerlijk onderuit gezakt met je voeten op de tafel te liggen!

Voldoende drinken tijdens de zwangerschapsweken is ook belangrijk voor je blaas. Doordat je groeiende buik tegen de blaas drukt, kan er na het plassen wat urine in de blaas blijven zitten. En dat kan een blaasontsteking kan veroorzaken. Door ruim voldoende te drinken, ga je vaker plassen waardoor je de blaas meer doorspoelt.

16 weken zwanger en weg met die hormonen!

Eindelijk, 16 weken zwanger! Het hCG-hormoon verdwijnt uit je lichaam! De kwaaltjes uit de eerste zwangerschapsweken zullen afnemen. Maar, hier komt progesteron voor terug. Daar krijg je weer hele andere kwaaltjes van dan wisselende stemmingen en misselijkheid. Dit progesteron, wat zich in deze zwangerschapsweek aandient, zorgt ervoor dat je lichaam weker wordt. Bekkenklachten ontstaan ook vaak rond de 15 weken zwangerschap of zestiende zwangerschapsweek. De darmen worden ook slapper, waardoor je ontlasting harder kan zijn. Ook hier is ruim voldoende drinken en gezond eten weer een tip!

Zwangerschapscursus en 16 weken zwanger

Er zijn zwangerschapscursussen waar je vanaf 15 weken zwanger al kunt starten. De meeste beginnen echter zo tussen 25 weken zwanger en 30 weken zwanger. Hier kun je je nu al op inschrijven, veel van deze cursussen zitten al heel snel vol. Er zijn heel veel verschillende vormen, maar allemaal hebben ze, naast de voorbereiding op de bevalling, één ding gemeen: het is een momentje helemaal voor jou en de kleine baby in de buik! Helemaal als dit niet je eerste zwangerschap is, zijn die momentjes erg belangrijk!

 

Benieuwd wat er de volgende week in je zwangerschap speelt? Lees hier meer over week 17.
Of ga terug naar de zwangerschapskalender.